Açıl, yaptığı yazılı açıklamada, kadın kalbinin erkeğe göre daha küçük ve çok daha narin olduğunu, bu durumun da hastalık riskini artırdığını vurgulayarak, 60 kilogram ağırlığındaki bir kadının kalbi 176 gramken, aynı kiloya sahip bir erkeğinki 227 gram geldiğini kaydetti.

''Her ne kadar erkek hastalığı olarak bilinse de kadınların vücutlarının genel yapısı bazı durumlarda kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlıyor'' diyen Açıl, ''Örneğin mitral kapak sorunları ya da tiroit fonksiyon bozukluklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan kalp hastalıkları kadınlarda çok daha fazla görülüyor. Ayrıca aşk acısı, stres ya da iş yerinde yaşanan olumsuz durumlar kadınların kalplerinin daha çabuk etkilenmesine neden oluyor'' ifadesini kullandı.

Açıl, kadınların kalp damarlarının çapının erkeklere oranla daha küçük, ayrıca kalp duvar kalınlıklarının da daha dar olduğunu vurgulayarak, bu nedenle kalp krizi geçiren kadınların kalp yetmezliğine girme ihtimallerinin erkeklere oranla çok daha yüksek olduğuna ve damar çaplarının küçük olmasının da kadınların kılcal damar hastalıklarına yatkın olmasına yol açtığına dikkati çekti.

Kadınların ince damar yapılarının by-pass ameliyatlarını zorlaştırdığını dile getiren Açıl, özellikle vücut yüzeyi daha küçük olan kadınların by-pass ameliyatlarında kanama ve kalp yetmezliğine bağlı şok gibi komplikasyon oluşma ihtimallerinin artabildiğini belirtti.

Doç. Dr. Tayfun Açıl, kadınların duygusal yapıları itibarıyla daha fazla aşk acısı çektiklerini de vurgulayarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Aşk acısı, kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Aşk acısı ve sevgilinin ölümü gibi yoğun strese neden olan olaylar nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtilerin oluşmasına zemin hazırlıyor. Bunun yanı sıra ani korku, depresyon ve doğal afetler de kalp hastalığı riskini artırıyor. Doğaları gereği erkeklere göre daha duygusal olan kadınlarda bu gibi sonuçların ortaya çıkma olasılığı daha yüksek. Yağ dokularının fazla olması da anjiyoyu zorlaştırıyor. Koroner anjiyografide görülen komplikasyon oranları da kadınlarda çok daha yüksek. Kalp romatizmasına bağlı kapak hastalıklarıyla, mitral kapak sorunları kadınlarda daha sık görülüyor. Bunun yanı sıra çarpıntıya ve belli belirsiz bir göğüs ağrısına neden olan mitral kapak prolapsusa rastlanma oranı da erkeklere oranla çok daha yüksek.''

Açıl, sağlıklı kalp için kadınlara bol bol egzersiz yapmaları, günde en az 30 dakika yürümeleri, ev yemeği yemeleri ve herhangi bir sağlık sorununda mutlaka uzman bir hekime görünmeleri önerilerinde bulundu. 
İLGİLİ MAKALE

Kariyer Yaşlandırıyor

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

Merhaba hocam bende doğuştan daha doğrusu bebeklikten beri denge bozukluğu var.Yani ellerde ve ayaklarda denge sorunu var,bu yüzden çalışmışlığımda yo... devamı