Uzun mesafe uçak yolculuğu yapan insanların biyolojik ritminde meydana gelen bozulmaya jet lag veya jet sendromu adı verilir. Jet lag yaşayan insanlar baş ağrısı, uyku düzeninde bozukluk, zihinsel performans düşüklüğü ve yorgunluk hissi gibi şikâyetlerde bulunurlar. Biyolojik ritmin düzenli çalışması için gerekli olan 8 saatlik uyku ve 16 saatlik aktiflik yolculuk esnasında değişir. Peki, bu kaçınılmaz değişimin neden olduğu jet lag’ı yenmenin yolları yok mudur? 

Zihninizi ve Bedeninizi Hazırlayın
Yolculuk yapacağınız yer doğuda ise daha erken saatlerde batıda ise daha geç saatlerde uyuyarak hem zihninizi hem de bedeninizi hazırlamanız jet lag hissini azaltır. 

Uçağa Binmeden Saatinizi Ayarlayın
Psikolojik olarak olumlu bir etki sağlayacağını düşünen psikologlar saatinizi gideceğiniz ülkeye göre ayarlamak jet lag hissinden kurtulmanın basit yollardan biri.

Erken Gidin
Eğer bir toplantı veya önemli bir organizasyon için seyahat edeceksiniz biletinizi bir veya iki gün öncesine almak vardığınız yere biyolojik ritminizin adapte olması için önemlidir. 

Uçak İçinde Hareket Edin
Uzun süre hareketsiz kalmak vücudunuzu tembelleştirir ve halsiz bırakır. Bu yüzden esneme hareketleri ve kısa yürüyüşler yapmaktan çekinmeyin.
Beslenmenize Özen Gösterin
Uçaktan indikten sonra uykuyu engelleyen yüksek karbonhidratlı yağlı yiyeceklerden uzak durmak jet lag etkisini azaltmada oldukça önemlidir.

Sıcak Bir Duş Alın
Yolculuktan sonra eğer direk otelinize veya evinize gidecekseniz sıcak bir duş alarak kaslarınızı gevşeterek uzun süre hareketsiz kalan bedeninizi rahatlatabilirsiniz.

Uyku Maskesi
Eğer uyumakta güçlük çekiyorsanız uyku maskesi kullanarak saat değişimi problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

Benim size, ayak fetişhliği hakkında sorularım olucaktı. Ben 23 Yaşındayım Müzikle Uğraşıyorum, Ve Bu Benim İşimi Çok Engelliyor.Sahnede Solist Bayanı... devamı