Nedir

İnvajinasyon bağırsakların bir bölümünün başka bir bölümü içine girmesidir. Bu durum bağırsak içeriğinin bağırsaklar içinde ilerlemesine engel olur ve bağırsak tıkanıklığı gelişir. İçeriye doğru çekilen bağırsak kısmının kan akımı bozulabilir ve bu doku canlılığını yitirebilir. İç içe geçen bağırsak duvarlarındaki basınç dokuda şişlik, hassasiyet ve kan dolaşımı bozukluğuna neden olur.

Bağırsak dokusundan kanama, bu dokuda enfeksiyon veya delinme gerçekleşebilir. Bu tabloyu sıvı kaybı ve şok gelişimi izleyebilir. Birçok hastada invajinasyon nedeni bilinemez. Bazı olgularda invajinasyon nedeni viral enfeksiyonlardır. Bazen lenf düğümleri, polipler ya da kitleler ağırlıkları ile bir bağırsak bölümünün diğerinin içine doğru girmesine neden olarak invajinasyona sebep olur.

Çocuğun yaşı büyüdükçe invajinasyona neden olabilecek böyle bir neden olması olasılığı yükselir. İnvajinasyona bağlı olarak bağırsaklarda delinme, enfeksiyon gelişebilir. İnvajinasyon acil bir durumdur. Çocukta invajinasyon bulguları varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Her yaştaki çocuklarda görülebilir ancak en sık 6-9 aylık bebeklerde görülür. Erkek çocuklarda kızlardan daha sık görülür.

Belirtileri

İnvajinasyonun ilk bulgusu ani başlayan şiddetli karın ağrısıdır. Şiddetli karın ağrısı olan bebekler ayaklarını karnına çekerek ağlarlar. Ağrı aralıklıdır. Sık sık tekrar eden karın ağrısı ataklarının şiddeti sıklığı ve süresi giderek artar. Kusma, ateş, çilek jölesine benzer kanlı dışkı yapma görülebilir. Çocuk gittikçe halsizleşir. Bazen karında kitle ele gelebilir. Hastada sıvı kaybı ve şok bulguları olabilir.

Teşhis

Tanıda direkt karın grafilerinde bağırsak tıkanıklığı ya da delinmesini işaret eden bulgular görülebilir. Ultrasonografi ile iç içe geçmiş bağırsaklar görüntülenebilir. Baryumlu kolon grafisi ile iç içe geçmiş bağırsaklar görüntülenebilir ve baryumun ağırlığı ile iç içe geçmiş bağırsaklar düzelebilir.

Tedavi

Öncelikle çocuğun genel durumu düzeltilmelidir. Burundan mideye uzanan bir sonda yerleştirilerek mide ve bağırsak içeriği boşaltılmaya çalışılır. Damar yolu açılıp bu yoldan sıvı ve antibiyotik verilir. Baryumlu kolon grafisi tanı ve tedavi için kullanılabilir. Bazen baryumlu kolon grafisi çekilirken iç içe geçen bağırsaklar açılır. Bazen baryum yerine hava verilerek de kolon grafisi çekilebilir. Ancak bağırsaklarda delinme şüphesi varsa bu yöntemlerden kaçınılmalıdır.

Ameliyatla iç içe geçen bağırsaklar düzeltilir. Canlılığını yitirmiş doku varsa bunlar çıkarılır. Bağırsak hareketleri normale dönene kadar damardan sıvı verilir.

Erken tedavi ile sonuçlar iyidir. Büyük çocuklarda invajinasyon nedeni polip ya da kitleler olabilir. İnvajinajyonun nedenine yönelik tedavi uygulanması gerekebilir.

Prof. Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ

Hocam,bağırsak sarkması ameliyatı geciktirilebilir mı?... devamı