İmplant tedavisi öncesi operasyon alanına yapılacak olan lokal anestezi, operasyon sırasında o bölgedeki hiçbir işlemin hissedilmemesini sağlar. Ama hastalar sadece acı duymamak değil, bazen operasyonu da görmek istemeyebilirler. Ya da o anda uyanık olmak, o anı hatırlamak istemeyebilirler.

Dolayısıyla bu tip hastalarda implant tedavisi oldukça zorlaşmaktadır. Bu gibi durumlarda hastaya sedasyon ve genel anestezi uygulanır. Sedasyon denilen işlem, bir genel anestezi uzmanı tarafından damar yolu açılarak, damar yolundan verilen bir ilaçla hastanın bir tür sarhoş olmasının sağlanmasıdır. Hasta operasyon sırasında uyanıktır. Solunum sisteminde hiçbir şekilde sorun yaşanmaz. Yanı sıra hasta her uyarıya itaat eder. Fakat hasta operasyon sırasında, operasyon hakkında hiçbir şey hatırlamaz.

Operasyon sonrası ağrı

Sedasyon uygulaması sırasında hastaya aynı zamanda lokal anestezi de uygulanır. Bu nedenle hasta operasyon sırasında kesinlikle acı hissetmez.
Hastanın en büyük korkularından biri de, operasyon bittikten sonra operasyon bölgesinde çok ciddi ağrılar yaşayacağını düşüncesidir. Çene kemiğine titanyum vidalar yerleştirilmiş olduğu için acı çekeceğini zanneder. Fakat bu durumun da rahatlıkla üstesinden gelinebilir.

Ağız çok ciddi bir bakteri ortamı olduğu için, her cerrahi operasyon sonrasında hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve gargara gibi ilaçlar verilir. Operasyon sonrası reçete edilen bu ilaçların düzgün kullanılması halinde, hasta hiçbir şekilde enfeksiyonla veya iltihabik yapılarla karşılaşmaz. Ayrıca ödemi ise çok az miktarda yaşayarak, ağrıyı da asgari düzeyde hisseder.

Diş hekiminin uyarılarına uyma

Operasyon sonrası ağrı, implant uygulamasında neredeyse hiç yaşanmayan bir durumdur. Fakat bu konuda hastanın tutumu da çok önemlidir. Operasyon sonrasında, diş hekimlere tarafından yapılan uyarılara harfiyen uymak gerekir. Örneğin operasyon sonrası sigara içmek, operasyon alanındaki keratinize diş eti dokusu denilen dokunun kapanmasını engelleyerek ciddi ağrılara neden olacaktır.

Yani hekimlerin önerilerine uyulması ve reçete edilen ilaçların düzgün bir tarzda kullanılması halinde hastanın acı çekme olasılığı alabildiğine düşük olur.

Doç. Dr. Orhan ÇELEN

boğazımda boynumda kafamda sırtımda vede döş bölgemde devamlı gezen vede acı veren bir şey var acaba bende kıl kurdumu var çok acı veriyor sanki tırna... devamı