Kendinize dikkat etmeniz var olan sağlık problemleriyle daha iyi baş etmenizi ve ileri yaşta hamileliklerde görülebilecek şeker hastalığı ve tansiyon sorunlarından korunmanızı sağlayacaktır. Siz ne kadar sağlıklı olursanız bebeğiniz de o kadar sağlıklı olur.

Şeker veya tansiyon gibi kronik bir probleminiz varsa düzenli doktor muayenelerinizi aksatmamaya özen gösterin. Hastalığınızı gebelikten önce kontrol altına almak sizi ve bebeğinizi sağlıklı kılar. Diş doktorunuza da düzenli bir şekilde görünün ve diş temizliği yaptırın. Sağlıklı diş ve dişetleri ileri yaşta hamileliklerde erken doğum riskini ve düşük doğum kilosu riskini azaltır. 

Sağlıklı gıdalar tüketmek ve dengeli beslenmek sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Bolca meyve sebze, tam tahıllı gıdalar, bakliyat, yağsız et ve az yağlı süt ürünleri tüketin. Günde en az 4 porsiyon kalsiyum içeriği yüksek gıda tüketmelisiniz. Bu sayede bebeğiniz gelişirken dişleriniz ve kemikleriniz sağlıklı kalır. Folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer ve bazı turunçgiller de önerilir. Hamilelik süresince sigara içmemeli ve alkol almamalısınız. Sigara özellikle ileri yaşta hamileliklerde düşük doğum kilosuna sebep olabilmektedir.

Tavsiye edilen miktarda kilo almaya çalışın. Normal kilodaki kadınların hamilelik sırasında 12 – 18 kilo alması beklenir. Daha kilolu kadınlarda bu miktar düşer. Doğru miktarda kilo almak bebeğin yavaş gelişmesini ve erken doğmasını engellemeye yardımcıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmak da sağlıklı bir hamilelik geçirmeyi, güçlü kalmayı sağlar. Ayrıca stresi azaltır. Egzersiz programınızı ve kullandığınız ilaçları doktorunuzla görüşerek olası bir yan etkiden kaçınabilirsiniz. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba ben 17 yasindayim sol gözümden salazyon ameliyati olmam gerekiyo ancak tekrarliyomus bazisi bunu onlemek icin neler yapmaliyim cok korkuyorum ... devamı