Horlamanın tedaviyle ortadan kalkması, tümüyle horlamanın nedenine bağlıdır. Eğer kişi burnu tıkandığı için horluyorsa, yani enfeksiyon, dejenerasyon ya da anatomik nedenlerle burun içindeki etlerin şişmesine bağlı olarak burun tıkanıyorsa, bu tıkanıklık ortadan kaldırıldığında, horlama da geçecektir.
Eğer sorun yumuşak damaktaysa, yani ağırlıklı olarak küçük dilin uzaması, yumuşak damağın sarkmasından kaynaklanıyorsa, bu bölgeye yapılacak bir müdahaleyle horlama tam olarak geçebilir.
Dil kökünde geriye doğru sarkma olması, nispeten daha zor geçen bir sorun oluşturur. Kilo verilerek bu sorundan kurtulma ihtimali vardır. Ancak sadece kilo vererek iyileşmediği zaman dil köküne bazı müdahaleler yapmak gerekebilir. Özellikle horlamanın yanında apne denilen solunum durması ve ciddi sağlık sorunu olan kişilerde bu müdahaleleri yapmak, ön planda düşünülebilir.
Garantisi yok
Horlamadan kurtulmanın her zaman bir garantisi yoktur. Nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, horlamanın tam olarak kaybolması bir ihtimaldir. Bariz olarak var olan etkenler yok edildiğinde geçebilir. Ama çok bariz görülen sorunlar çözüldüğünde bile, kişi yapısal olarak horluyor olabilir ve horlaması devam edebilir.
Burada daha önemli olan, sağlık sorunu oluşturan tıkanmaları ve oksijen bozukluklarını düzeltmektir. Zaten önüne geçilemeyen bu tür sorunlarda ağırlıklı olarak maske ve pozitif basınçlı uyku maskeleri önerilir.
Özellikle çok fazla ameliyat olma şansı olmayan ya da başka hastalıkları olan kişilerde maske kullanımı, çok rahat bir yöntem olmasa da ilk planda gündeme gelebilir.
İLGİLİ MAKALE

Horlamanın nedenleri

Op. Dr. Emir Perviz MİRZAOĞLU

merhaba 2 yaşında bir kızım var ve horlaması var siz o yaş çocuk muayenesi ve tedavisi yapıyormusunuz... devamı