Hodgkin dışı lenfoma lenfosit denen bağışıklık sistemi hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle oluşan bir kanser türüdür. Erkeklerin bu kansere yakalanma riski kısmen daha yüksektir. Hodgkin dışı lenfoma vücudun farklı noktalarında, lenf nodüllerinde, dalakta, timüste veya karaciğerde görülebilir. Tedavi edilmezse ciddi, hayatı tehdit eden komplikasyonlara sebep olabilir.

Kanserin Yayılması

Lenfoması olan kişilerde kanser vücudun diğer kısımlarına yayılıp başka kanserlere sebep olabilir. Tümörler akciğerlerde gelişip öksürüğe ve nefes alırken zorluğa sebep olabilirler. Sindirim sisteminde tümörler gelişebilir, bu da karın ağrısına, mide bulantısına, kusmaya veya kabızlığa yol açabilir. Göğüslerde tümörün büyümesi de olasıdır. Lösemi gibi diğer kanser türleri de gelişebilir.

Hodgkin dışı lenfoma kanserin beyine veya sinir sistemine yayılması sonucunda çeşitli nörolojik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Beyni vücudun geri kalanına bağlayan çevresel sinirler hasar görürse hastalar vücutlarında his kaybı yaşayabilir ya da yanma, karıncalanma gibi hisler yaşayabilirler. Mesane veya bağırsak problemleri, bazen felç görülebilir. Lenfoma beyne yayılırsa baş dönmesi, bilinç kaybı, yemek yemede zorluk gibi birçok komplikasyon da görülebilir.

Çoğu lenfoma hastası tedavi amacıyla kullanılan kemoterapiden sonra şiddetli komplikasyonlar yaşar. Kalp hastalığı ve damar hastalığı lenfoma için kemoterapinin sık görülen iki komplikasyonudur. Bunlar kalp krizi ve felç riskini artırır. Vücudun metabolizmasını düzenleyen tiroit bezi etkilenirse kilo alma veya vermeyle ilgili problemler ortaya çıkabilir. Baş dönmesi, kusma ve ishal, saç kaybı ve depresyon kemoterapi tedavisinden sonra görülmesi olası durumlardır. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

iyi günler hocam.tıp fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim babam da sol göz de dışa dönük şaşılık var. ehliyetini büyütürken sorun oldu.kendisi 45 yaşında .... devamı