Hidrojen Solunum Testi ve Laktoz İntoleransı

Hidrojen solunum testi, laktoz intoleransını teşhis etmek ve kalın bağırsakta anormal bakteriler olup olmadığını belirlemek için yapılır.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, sütte bulunan şekeri, laktozu (süt şekeri diye de bilinir) sindirememektir. Ne zaman süt ürünleri tüketilse o zaman kramplar, şişkinlik, gaz veya ishal ortaya çıkar. Laktoz intoleransı laktozu sindirmek için gereken, ince bağırsak tarafından normal olarak üretilen bir enzim olan laktaz vücutta eksik olduğu için oluşur. 

Hidrojen Solunum Testinde Neler Yapılır?

Yaklaşık 2 saat süren hidrojen solunum testinde sizden laktoz içeren bir içecek içmeniz istenir. İçecek kramplara, şişkinliğe, gaza veya ishale neden olabilir. 

İçeceği içtikten onbeş dakika sonra, sizden iki saat boyunca her 15 dakikada bir balon şeklinde poşetlere üflemeniz istenir.

Bu poşetlere üflediğiniz hava, genelde içinde hidrojen olup olmaması açısından test edilir. Normalde nefeste çok az hidrojen tespit edilir. Ancak kalın bağırsakta sindirilmeyen laktoz bakteriler tarafından mayalandığı zaman, daha fazla hidrojen ve diğer gaz ortaya çıkar.

Yüksek hidrojen solunum seviyeleri, laktoz intoleransı veya kalın bağırsakta anormal bakterilerin varlığı teşhisine yol açan laktozun hatalı sindirilmesini gösterir.

Hidrojen Solunum Testine Nasıl Hazırlanmalıyım?

Hidrojen solunum testinden önce, aşağıdaki durumlardan biri varsa doktorunuza bildirin:

  • Daha önce kolonoskopi yaptırdıysanız. Bu test yapılmadan önce kolonoskopinin üstünden birkaç hafta geçmesi gerekir.
  • Eğer hamileyseniz, akciğer veya kalp sorununuz, herhangi bir hastalığınız varsa veya herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa muhakkak doktorunuza söyleyin.

Hidrojen Solunum Testinden Önce Yapmanız Gereken Diğer Şeyler

  • Hidrojen solunum testinden en az 8 saat önce su dahil olmak üzere herhangi bir şey yemeyin ve içmeyin. Eğer ilaç içmeniz gerekiyorsa testten önce sadece bir yudum suyla için. 
  • Testten 2-4 hafta öncesinde herhangi bir antibiyotik almayın. Testten önce sadece doktorunuz tarafından onaylanan ilaçları alın. Birincil doktorunuza danışmadan herhangi bir ilacı kesmeyin.
  • Testin olacağı gün sakız çiğnemeyin.

Doktorunuz yukarıda listelenenlerin yerine veya ek olarak başka tavsiyelerde bulunabilir. Doktorunuzdan size yapılacak test öncesinde yazılı şekilde talimatlarını vermesini rica edin.

Hidrojen Solunum Testinden Sonra Ne Olur?

Bir hidrojen solunum testinden sonra günlük aktivitelerinize ve normal beslenmenize dönebilirsiniz. Doktorunuz, yaptırdığınız testin sonuçlarını detaylarıyla sizinle paylaşacaktır.

 

Doç. Dr. Lâle Zeynep Kanmaz

Anestezi altındaki hastanın spontan solunumunun geldiğini nasıl anlarız ?... devamı