Yumurta hücresi salgılandığı andan itibaren ömrü 12-24 saattir. Sperm hücreleri ise genital sistemde 4-7 gün arasında yaşayabilirler. O yüzden yumurta hücresi ortama geldiği zaman, sperm hücrelerinin bekliyor olması gerekir. Çünkü sperm hücreleri daha uzun yaşar. Bu nedenle yumurta hücreleri geldiği zaman hemen sperm hücreleriyle karşılaşmaları gerekir ki, o 12-24 saatlik süre içinde döllenebilsinler. Sperm hücreleri ilişki esnasında vajinaya boşaldıktan sonra buradan rahim ağzı kanalına, rahim ağzı kanalından rahim içine ve buradan da fallop tüplerine hareketleri sayesinde başarılı bir şekilde ulaşarak yumurta hücresiyle karşılaşırlar. Sadece bir adet yumurta hücresi, fallop tüpünün içinde binlerce sperm hücresiyle karşılaşacak ve bunların içerisinden ancak bir tanesini içine alacaktır.

VİDEO: DOĞUM HAKKINDA BİLGİLER

Sperm hücresinin bu kadar çok olmasının nedeni, bunların son derece dayanıksız hücreler olmasıdır. Dış ortamdan etkilenerek hemen ölebilirler veya hareketliliklerini yitirebilirler. O yüzden boşalma esnasında ortama verilen sperm hücrelerinin yaklaşık olarak sadece yüzde 2’si yumurta hücrelerini bulmuş olacaktır. Bunlar da doğal olarak en kuvvetli olanları, yani genetik yapısı en sağlam olanları olacaktır. Yumurta hücresi sperm hücresini içine aldığı andan itibaren, artık diğer sperm hücreleri için kapılar kapanmış olacaktır. İçeride yumurta hücresinin genetik yapısıyla sperm hücresinin genetik yapısı karşılaşacak ve bu iki genetik yapının birleşmesi sayesinde yeni canlının temelleri atılmış olacaktır.

Dr. Emel GÖKMEN

doktor abla annemde diz altında sinir sıkışmaıs var biz nasıl tedavi ettirebiliriz nasıl bişi iyi gelir anneme... devamı