Hafızayı güçlendirmek için asetilkolin içeren gıdalar tüketmek gerekir. Asetilkolin yumurta, kuru baklagiller, et, tavuk, balık, süt ürünleri, brokoli ve lahanada bulunur.
Bunun yanı sıra, beyni oluşturan en önemli madde yağdır. Beynin yüzde 60’ı yağlardan oluşur. Dolayısıyla yararlı yağlar beyin sağlığı için oldukça gereklidir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri yararlı yağ asitleridir ve bunların dışarıdan alınması gerekir. Çünkü vücut bunları kendi başına yapamaz.
Omega 3 içeren balık, keten tohumu, semizotu gibi gıdaların yanı sıra omega 6 içeren kuruyemiş ve zeytinyağında bulunan yağ asitleri beyin sağlığı için çok önemlidir. Omega 3 depresyonu ve birçok psikolojik rahatsızlığı önlemede de kullanılmaktadır.
Mineral ve vitaminler
Magnezyum ya da manganez içeren gıdalar da beyin sağlığı için yararlıdır. Ayrıca E vitamini antioksidan vitamini olduğu için, beyni zararlı şeylerden korumak açısından da yararlıdır.
Haftada 2-3 gün balık tüketmek yararlı olabilir. Ama balık yemeyen ya da yiyemeyen insanlar günde 1 kaşık keten tohumu tüketebilirler.
B vitamini açısından kepekli ya da tam tahıllı ekmekler zengindir. Kırmızı etin de mutlaka tüketilmesi gerekir. Çünkü kırmızı etin içinde de B vitaminleri vardır. Aynı zamanda kırmızı et magnezyum ve birçok mineralden de zengindir.
Bunların yanı sıra bol sebze ve meyve tüketmek de, beyin sağlığı ve konsantrasyon açısından yararlı olacaktır.

Prof. Dr. Kemal ARIKAN

merhaba kemal hocam ben hacer çalık osmaniye de yaşıyorum bu yıl 45. ortaöğretim araştırma yarışmalarına proje hazırlıyorum psikolojinin insan üzerine... devamı