Güneşe çok fazla maruz kalmanın yaygın sakıncalarından biri güneş yanığı riskidir. Hastalar yakıcı güneş altındaki tatillerinden sonra sıklıkla “Yanığım birinci / ikinci / üçüncü derece mi, öyleyse ne yapmalıyım?” diye sorarlar.

Tipik olarak birinci derece yanıklar denilen güneş yanıkları cildin en üst tabakası ile sınırlıdır. Bu yanıklar ciltte kızarmaya, dokunmaya karşı hafif hassasiyete ve ara sıra yaralanmadan 24 ila 48 saat kadar sonra ciltte hafif soyulmaya sebep olabilir.

Cildinizi korumak için ne kadar gayret ederseniz edin güneşten yandınız. Peki yanığı hafifletmek için ne yapmalısınız?

  • İlk adım güneşten uzaklaşmaktır!
  • Yanık bölgeye derhal soğuk kompres yapın. Bu yangıyı kontrol altına almaya yardımcı olacaktır.
  • Doğrudan cilt üzerine buz koymayın. Bu daha çok zarar verebilir.
  • Pul pul olan veya soyulan alanlar varsa hafifçe uygun bir krem sürün. Temiz bir gazlı bez ile örtün.
  • Yanık bölgeyi günlük olarak takip edin ve sabun ve su ile temizleyin.
  • Son olarak hasarlı cildin yenilenmesine yardımcı olmak üzere ilk yaralanma geçtikten sonra güneşten zarar gören cildi E vitaminli krem veya aloe vera ile nemlendirin.

Birçok güneş yanığı (birinci derece yanıklar) ilk 2 ila 5 gün içerisinde geçecek veya iyileşme belirtileri gösterecektir. Yanığınız bu sürede iyileşmeye başlamazsa daha derin bir yanık veya ikinci bir derece bir yanık olabilir.

Güneşlenenler, özellikle korumasız bir şekilde uzun süre doğrudan güneş altında uyuyakalırlarsa, zaman zaman ikinci derece yanıklar oluşabilir. İkinci derece yanıklar daha yoğun ısıl hasar ile tanımlanır. Kaynar su veya ateş yanığında olduğu gibi, yaralanma cildin üst katmanını geçmiştir. Bu yanıklar su toplayan kabartılara, kızarıklığa ve şiddetli ağrıya yol açabilir. İlk tedavi birinci derece yanığa benzer ancak tıbbi yardım almak iyi olur.

Güneş yanıkları nadiren üçüncü derece yanıklardır. Bunlar tam kalınlıkta ısıl yaralanma ile cildin üst tabakasıyla birlikte daha derin tabakalarında hasar ile tanımlanır. Üçüncü derece bir yanıktan şüphelenirseniz derhal tıbbi yardım alın. Üçüncü derece yanığın kaynağı genellikle kaynar su, ateş, kimyasal madde veya elektriktir; güneş nadiren sebep olur.

Riske girmeyin, korunun ve güneşin tadını çıkarın!

Op. Dr. Sinan GÖKER

İyi günler.gündüzşeri güneş ışığından veya yüksek ışıklı ortamlarda görmem cok ciddi derecede bozuluyor.dışarıda güneş gözlüğü kullanarak idare ediyor... devamı