ABD'nin Washington Üniversitesinin Tıp Fakültesinden Dr. Masaoki Kavasumi ve ekibi, farelerin genlerini değiştirerek, güneş ışınlarının zarar verdiği deri hücrelerinin çoğalmasında önemli rol oynayan ATR proteininin işlevini azalttı.

Kafeinin ATR'yi etkisizleştiğine ilişkin daha önce yapılan araştırma sonuçlarından yararlanan bilim insanları, ultraviyole ışınlara maruz kalan, genleri değişmiş farelerde tümörlerin, genleri değiştirilmemişlere göre 3 hafta sonra geliştiğini belirledi.

19 hafta sonra genleri değiştirilen farelerde, yüzde 69 daha az tümöre rastlandı. Genleri değiştirilen farelerin güneş ışınlarına direncinin 34 haftadan sonra sona erdiği ortaya çıktı.

"PNAS" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan bilim insanları, kafeinin ultraviyole ışınların etkilerine karşı "kalkan" oluşturabileceğini vurgulayarak, bu korumanın ATR proteininin etkisizleşmesinden kaynaklanıyor olabileceğini belirttiler.

Kafeinin cilde sürülmesinin cilt kanseri riskini azaltabileceğini ifade eden bilim insanları, kafeinin güneş ışınlarını emdiğini ve güneş kremi görevi yaptığına dikkati çektiler.

Bilim insanları, bu olumlu etkinin cilt kanserinin ölümcül olmayan türünde ve ilk evrede olduğunu vurguladılar.

Op. Dr. Melike BATUKAN

Vajina bölgesine terremycin krem sürmek zararlimidir vajinam kızardı ve kaşınma var ve şişti bende terremycin kremi sürdüm... devamı