Uygun olmayan zamanlarda, örneğin yemek yerken, konuşurken ya da araba kullanırken uyuyakalmak, gündüz aşırı uyku eğiliminin belirtisidir.

Gündüz aşırı uykululuk, ciddi sonuçlar doğurabilir, örneğin:

  • Motorlu araç kazaları. Ölümcül trafik kazalarının üçte birinden fazlasının ve tüm trafik kazalarının yarısının başlıca nedeni uykulu olmaktır.
  • Düşük okul performansı. Okul performansının ve notların düşmesine yol açan uykululuk  öğrenme, anlama ve hafıza bozukluklarına neden olabilir.
  • İş kazaları. Çalışırken uykulu olma, performans düşüklüğüne yol açarak kaza riskini arttırır.

Gündüz uykulu olma eğiliminin başlıca nedeni, zamanın tam bir gece uykusu için yeterli gelmemesidir (kronik uyku yoksunluğu). Çalışma saatlerimiz, bizden, bütünüyle dinlenmiş olarak değil, bir alarmın sesiyle uyanmamızı talep etmektedir ve bizler de vücudumuz bize uykuya ihtiyacı olduğunu söyledikten çok sonrasına kadar dayanırız. Vardiyalı çalışanlar ve gençler, özellikle kronik uyku yoksunluğu konusunda yüksek risk taşımaktadırlar.

Kişinin ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğu yaşa ve insandan insana çeşitlilik gösterir. Uyuduğunuz saatlerin sayısı uyandığınızda kendinizi nasıl hissettiğiniz kadar önemli değildir. Eğer kendinizi tazelenmiş hissetmiyorsanız, muhtemelen daha fazla uykuya ihtiyacınız var demektir. Gün boyunca kendinizi yorgun hissetmek de uykunuzu yeterince almadığınıza dair bir işarettir. Çoğu kez, evde yapacağınız basit tedaviler, ihtiyaç duyduğunuz uykuyu almanızda size yardımcı olacaktır.

Gündüz aşırı uykululuğu, uyku apnesi ya da narkolepsi gibi bir uyku düzensizliğiniz bulunduğunu gösteriyor olabilir.

Eğer evde tedaviyi denemişseniz ve hala gündüz aşırı uykulu olma eğiliminiz devam ediyorsa, belirtilerinizi değerlendirmesi için bir sağlık uzmanına danışınız.

 

Op. Dr. Deniz ALGÜN

Hocam ben bu soruları babam için soruyorum babamda aşırı şekilde omuz ve sırt ağrıları vardı.çok doktora gitti ama bir tedavi olmadı.Bu ağrılar 2-3 se... devamı