Gözakı iltihabı (skleritis), saydam zarın (konjunktiva) altındaki gözün yoğun, beyaz ve lifli örtüsü olan gözakının (sklera) iltihaplanması durumudur.

Bazen gözakının yüzeysel tabakalarında nispeten küçük yumrular gösteren bir iltihaplanma da meydana gelebilir; bunun alerjiye bağlı bir durum olduğu düşünülür ve kortikosteroid göz damlalarıyla tedavi edilir.

Gözakı iltihabının daha şiddetli ve ağrılı bir biçimi, Crohn hastalığı, romatizmalı eklem iltihabı ve diğer bağlayıcı doku bozuklukları gibi otoimmmün hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte bazı durumlarda hastalığın nedeni bulunamaz.

Şiddetli göz ağrısı, bulanık görme ve ışığa karşı duyarlılık belirtiler arasındadır. Gözakı bölgesinde morumsu kırmızı ve iltihaplı alanlar görülebilir.

Gözakı iltihabı, bir ya da her iki gözü etkileyebilir. Genellikle kortikosteroidli göz damlaları ya da kortikosteroid haplar içeren ilaçlar tedaviye yanıt verir, ancak kimi durumlarda yineleyebilir. Eğer hastalığa neden olan durum tedavi edilirse iltihaplanma geçer. Bazı durumlarda, kronik hale gelebilen gözakı iltihabı ilerleme gösterebilir. Görme kaybına yol açtığında genellikle kalıcı olur.

Doç. Dr. İsmail KOÇAK

Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı