Nedir

Göz Migreni

Migrenler hormonsal değişiklikler, yanıp sönen ışıklar veya yiyecek ve ilaçlardaki kimyasallar gibi belli tetikleyicilere karşı vücudun nörolojik tepkiler vermesiyle ortaya çıkar. Bu tetikleyicilerin bir sonucu tedavi edilmezse saatler, hatta günler süren şiddetli bir baş ağrısıdır. 

Migren ağrısı sırasında beynin görmeyle ilgili bölgesine (görme korteksi veya oksipital lob) kan akışında da bir değişiklik meydana gelebilir. Bunun sonucunda ortaya çıkan göz migrenleri kimi görsel belirtilere yol açar, bu görsel belirtilere baş ağrısı eşlik etmeyebilir.

Belirtileri

Belirtiler

Göz migreni olan insanlar çeşitli belirtiler gösterebilir. Tipik olarak görme alanınızın tam merkezinde küçük ama büyüyen bir kör nokta görürsünüz. Bu noktada parlak, yanıp sönen ışıklar veya titreyen zikzak çizgiler bulunur. Kör nokta genelde genişler ve bütün görme alanınızı kaplayabilir. Bütün migren fenomeni birkaç dakika içinde başlayıp bitebilir, ama genelde 20 30 dakika kadar uzun sürmektedir.

Genelde göz migrenleri zararsız kabul edilirler. Normalde ağrısızdırlar, göz veya beyinle ilgili kalıcı bir hasara yol açmadıkları gibi tedavi de gerektirmezler.

Yine de görmeyle ilgili tuhaf belirtilerle karşılaşırsanız göz doktorunuza başvurmanız gerekir, çünkü belirtinize, hemen bakılması gereken retina ayrılması gibi tedavi gerektiren başka bir tıbbi durumun neden olma ihtimali vardır. 

Muayene

Göz Migrenim Varsa Ne Yapmalıyım?

Bir göz doktorunu ziyaret ettiğiniz zaman, göz migreninin tedavisi konusunda birden fazla seçenekle karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni göz migrenlerini tetikleyen sürecin henüz iyi anlaşılmamış olmasıdır.

Ağrısız göz migrenlerine eşlik eden görüşle ilgili belirtiler doğrudan gözlerle ilişkili değildir. Bu görsel sorunlar migrenin beyinde kafatasının arkasında yer alan görme korteksindeki ‘faaliyetinin’ bir sonucu olarak ortaya çıkarlar. 

Daha önce söylediğimiz üzere bir göz migreni atağı sırasında görüşünüz veya görme keskinliğiniz ciddi biçimde etkilenir.

Eğer net ve keskin görüş emniyetiniz için mutlaka gerekiyorsa, yaptığınız işi hemen elinizden bırakın. Araba kullanmaktaysanız göz migreni geçene ve görüş gücünüz eski haline gelene dek park edin.

Göz migreni atağı bitene kadar bekleyin. Tuhaf, uzun süre gitmeyen görme belirtileri konusunda endişeliyseniz göz doktorunuzla veya check up için bir hekimle görüşünüz.

Tedavi

Tedavi

Normalde göz migreni tedavi gerektirmez.

Fakat bu belirtiler düzenli olarak veya artan sıklıkla nüksederse, ataklarınızın sıklığı ve şiddetini azaltmak için ilaçlara ihtiyacınız olabilir, bu durumda en iyisi doktora başvurmaktır. Göz migrenlerinin nüksetmesini engellemek için uzun bir zaman boyunca ilaç almanız gerekebilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam merhaba saatlerdir videolarınızı izliyorum alanınızın en iyisi olduğunuz kesin size sormak istediğim bir gözüm 3.25 diğeri 3.50 göz migreni var ... devamı