Yetişkinde olsun çocukta olsun, gözdeki her akıntı dikkate alınmalıdır.

Gözün çevresinde pislikle karşılaştığınızda ciddiye almanız gereken bazı ayrıntılar vardır:

  • İlk aşamada gözle ilgili acil bir durum olup olmadığı belirlenmelidir. Gözde ağrı, aşırı kızarma ya da görmede ani değişiklikler göz doktoruna uğramak için yeterli nedenlerdir. Bu tavsiye özellikle lens kullanıyorsanız ya da yakın geçmişte bir göz ameliyatı geçirdiyseniz ÇOK DAHA ÖNEMLİDİR.
  • Ya da diyelim ki göz beyaz renkte ve sakin, görmede bir sorun yok ve gözde herhangi bir rahatsızlık söz konusu değil. Peki, çapak konusunda ne yapacaksınız? Gelin bir bakalım.

Gözden gelen akıntı bulaşıcı (bakteriyel, virütik, mantar kökenli, vb) olabilir ya da olmayabilir. Çapaklı akıntının en çok rastlanan nedeni göz iltihabıdır (konjunktivit).

Göz iltihabının, bir sağlık görevlisi tarafından incelenene kadar bulaşıcı olduğunu varsaymak gerekir. Bu da herkesin ellerini özenli bir şekilde yıkaması demektir!

Bulaşıcı durumlar:

- Bakteriyel akıntı: Ağır iltihap türü bir akıntı, tek ya da iki gözde.

- Virütik akıntı: Şeffaf ve sulu, tek gözde başlar, gözün ön kısmındaki “favori” yakınında şişmiş lenf düğümü hissedilebilir.

Bulaşıcı olmayan nedenlerse genelde kolayca tedavi edilebilir.

- Alerji: Sulu, iki gözde de kaşıntı, şişkin göz kapağı.

- Gözyaşı kanalı tıkanması: Çoğunlukla küçük çocuklarda görülür, gözün iç köşesi boyunca hafif bir akıntı şeklinde görünür.

- Kuru gözler: Gözyaşı tabakasında yetersiz su bulunması aşırı sümüksü, elastik çapak kümelerine neden olur.

Tıbbi tedavi görene kadar, pisliği temizlemek için temiz nemli bir bez kullanın. Koruyucu madde içermeyen yapay gözyaşları gözü rahatlatır, tabii göz damlalığını başkalarıyla paylaşmamaya dikkat edin.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam ben kaynakcıyım bundan 15 yıl önce sol gözbebegime çapak kaçmıştı 3 gün sonra farkettim hastanede çapağı çıkardılar ama ogünden beri sol gözüm s... devamı