Deri döküntüsünün birçok türü vardır.

Deri döküntüleri evde uygulanan çok basit tedavilerle ve alınan basit önlemlerle kontrol altına alınabilir.

Tek yapmanız gereken bu metni hızlı bir şekilde okumak. Böylece deri döküntüsünü evde tedavi etme konusunda gerçekten fayda sağlayabileceğiniz bilgiler edinebilirsiniz.

Farklı tipteki deri döküntülerini farklı yollarla nasıl tedavi edeceğinizi öğrenin. Haydi, okumaya başlayın!

Bazı deri döküntülerinin tedavi edilmesi ve yok olması çok kolaydır. Yok olmaları için çok çaba harcamanız gerekmez. Hassas cilt bakım ürünlerine yanıt verirler. Ciltte tahrişe yol açacak ürünlerden uzak durulması gerekir. Tek yapmanız gereken bu genel ve kolay aşamaları yerine getirmektir:  

  • Cildinizi ovalayarak yıkamayın.
  • Kozmetik losyonları ya da kremleri döküntü olan bölgeye doğrudan uygulamaktan kaçının.
  • Cildinizi çok sıcak suyla temizlemeyin. Ilık suyla temizleyin. Elinizle hafifçe vurarak kurutun, ovalamayın.
  • Sabun kullanımını azaltın. Sabun yerine hafif temizleyiciler kullanın.
  • Zehirli sarmaşık, meşe ve sumak ve de kontakt dermatitin diğer türleri için kalaminli losyon kullanın.
  • Döküntünün başlaması henüz kullanmaya başladığınız kozmetik ürünleri ya da losyonları elemeniz gerektiğini gösterir.
  • Enfekte olmuş bölgenin havayla temasını mümkün olduğunca kesmeyin.

En yaygın deri döküntülerini, bu döküntüler için kullanılan reçeteli ve reçetesiz ilaçları ele alalım. Hidrokortizon kremi (%1) reçetesiz alınabilir ve birçok deri döküntüsüne iyi gelir. 

Nemlendiriciler egzama gibi bazı deri döküntülerinde mükemmel sonuçlar verebilir. Egzama, sedef hastalığı ve zona hastalığının belirtilerini hafifletmek için eczanelerde bulabileceğiniz yulaf ezmesi içeren banyo ürünlerini deneyin.

Sedef hastalığı için reçete yazdırmanız gerekebilir. Ultraviyole (UV) ışın tedavisi konusunda da doktorunuzla konuşun. Bu tür bir tedavi için tıbbi gözetim gerektiğini unutmayın.

Seboreik dermatit söz konusuysa derinizdeki pul pul döküntüyü önlemek için kepek önleyici şampuandan saçlı ve kıllı bölgelere az miktarda uygulayın. Deride tahriş ya da kızarıklık oluşursa kullanmayı bırakın.

İmpetigo için antibakteriyel krem ve ağızdan alınan antibiyotikler tavsiye edilir. Kandidal enfeksiyonların çoğu reçeteli ya da reçetesiz alınabilen ilaçlarla evde tedavi edilip bir hafta içinde iyileşebilir.

Vajinal mantar enfeksiyonları da çok yaygındır. Bu enfeksiyonlar reçetesiz alınabilen vajina kremleri ya da fitillerle tedavi edilebilir. Tek doz flukonazol tablet de vajinal mantar enfeksiyonlarının çoğunu tedavi eder. Ama bu ilaç reçetesiz alınamaz.

Çocuklar ve bebekler de deri döküntüsü sorununu yaşar. Çoğunlukla deri döküntüsü ve pişik görülür. Nemlendirici bebek kremleri ya da cilt kremleri bebek ve çocukların döküntü ve pişik sorunlarını çözer.

Bezin sıklıkla değiştirilmesi ve koruyucu krem kullanımı iyileşme sürecini hızlandırır. Pişik için toz halinde nistatin kullanılmalıdır. Nistatin nem oranını azaltır ve mantar önleyici bir maddedir.

Klotrimazol içeren krem ve losyonlar yüzeysel deri enfeksiyonları için kullanılabilir. Diğer ilaçları alabilmek için doktora muayene olmanız ve reçete yazdırmanız gerekir.

Reçeteyle alınabilen ketokonazol gibi mantar önleyici diğer kremler de etkili sonuçlar alınmasını sağlar.

Vazelin, kalaminli losyonlar, nemlendirici kremler ve yatıştırıcı diğer losyon ve kremler ciddi olmayan döküntü türlerinde kullanılabilir. Enfekte olmuş bölgenin temiz ve kuru tutulması gerektiğini unutmayın.

 

İLGİLİ MAKALE

Dünya Sağlık Günü

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

HOCAM BEN İŞİTME CİHAZI KULLANIYORUM BEN 3 HAFTALIK HAMİLEYİM HEMDE ÇALIŞIYORUM.15 GÜNDEN SONRA TEKRAR HASTANEYE GİDECEĞİM BEN BİR SORU SORMAK ÇOK İST... devamı