Erkeğin cinsel sağlığına ihtimam gösterilmelidir

Erkeklerin en önemli varlıkları cinsellikleri olagelmiştir. Bu yüzden, cinsel sağlıkları ile ilgili bir sendrom, hastalık veya rahatsızlıkla karşı karşıya kaldıklarında, kendilerini büyük oranda kaybederler ki, bunu geri kazanmaları da çok zordur. Bu nedenle, kendilerine bahşedilmiş olan bu mükemmel sıhhate ihtimam göstermeli ve bunu sigara, içki ve bozuk uyku düzeni gibi kötü alışkanlıkları da kapsayan düzensiz bir hayat tarzı ile bozmamalıdırlar. Aşağıdakiler erkeklerde dikkat edilmesi gereken yaygın sendromlardan bazılarıdır.

Kısırlık: Uyarıcı bir çalışma, her beş erkekten birinin kısırlıkla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Kısır erkeklerin yaklaşık yüzde 90’ında sperm sayısının düşük olduğu, sperm kalitesinde bozukluk bulunduğu veya bu problemlerden her ikisinin birden yaşandığı varsayılmaktadır. Erkeklerde kısırlığa anatomik problemler, hormon dengesizlikleri veya genetik bozukluklar da neden olmaktadır. Bu, hayatı tehdit edici bir sorun olmayabilir, fakat yuvaların dağılmasına ve sayısız boşanmalara yol açmaktadır. Bu yüzden erkeklerin doğru beslenmeleri ve egzersiz yapmaları önemlidir.

Erkeklik Menopozu: Andropoz olarak da bilinir ve sperm üretilmesinden ve salınmasından, iyi bir seks performansını harekete geçirmekten ve kas gücü sağlamaktan sorumlu olan testosteron hormonu seviyesinin giderek azalması olarak tarif edilir. Hayatın ileri aşamalarında yaşanan ağır hastalıklar tarafından tetiklenir. Andropoz bir erkeğin üretkenlik kabiliyetini ortadan kaldırmaz, fakat sıcak basmasına, asabiyete, ruh hali dalgalanmalarına, düşük libidoya, huzursuzluğa, gece terlemelerine, yorgunluğa, kas ve eklem ağrılarına neden olur. Genel olarak 40 ila 50 yaşları arasında meydana gelir.

Prostat Kanseri: Erkekler tarafından iyi bilinen bir hastalık değildir, ama ormandaki yangın gibi çok hızlı ilerler. Prostat, mesanenin yakınlarında, üreteri çevreleyen ince bir bezdir. Erkeğin cinsel sağlığından ve idrar boşaltım sürecinden sorumludur. Bez büyüdüğünde, idrar boşaltımı sonundaki ishal, idrar yolları enfeksiyonu, idrar boşaltmaya başlamada zorluk, düzgün bir idrar akışının muhafaza edilmesinde problemler, sık idrara çıkma dürtüsü, gece artan idrara çıkma sayısı, mesanenin boşaltılamaması ve idrarda kan gibi sorunlara yol açan kansere neden olur.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

Gebelikte çekilen ultrasonda gösterilen değerlerden DYN: 2 ENH: 2 SCC:1 ne anlama gelmektedir. Ayrıca tetkik istem formunda gösterilen YAŞI... devamı