Lancet Infectious Diseases dergisi 184 ülkede 27 kanser türünü inceledi. Neticede 4 virüsün – Hepatit B ve C, Helicobacter pylori ve insan papilloma virüslerinin dünya genelinde 1,9 milyon rahim ağzı, bağırsak ve karaciğer kanseri vakasına yol açtığı sonucuna ulaşıldı. Bu durum daha çok gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Bu ülkelerde enfeksiyona bağlı kanser oranı tüm kanserler içinde %23 iken bu rakam gelişmiş ülkelerde ortalama %7’de kalıyor. Örneğin İngiltere’de % 3, yılda yaklaşık 10 bin vaka. Vakaların üçte biri de 50 yaş altında gerçekleşiyor. Enfeksiyona bağlı kanserlerin yarısı, kadınlarda rahim ağzı kanseriyken, erkeklerde ise %80’i karaciğer ve bağırsak kanserleri şeklinde ortaya çıkıyor.
Araştırmayı yürüten doktorlar, Catherine de Martel ve Martyn Plummer, belli virüs, bakteri ve parazitlerin kanserin en yaygın ve aynı zamanda önlenebilir nedenlerinden olduğunu söylediler.

VİDEO: KARACİĞER KANSERİ

Yukarıda sayılan virüslerden insan papilloma ve Hepatit B’nin aşıları mevcut. Hepatit B karaciğer, insan papilloma ise rahim ağzı kanserlerine sebep olan virüsler.  Ayrıca Helicobacter pylori de antibiyotiklerle bağırsaktan temizlenirse mide kanseri engellenebilir.
Halk sağlığı politikalarının daha etkili uygulanması görülüyor ki pek çok hayatı kurtarabilir. Özellikle de enfeksiyona bağlı kanserlerin yoğun görüldüğü az gelişmiş ülkelere bu bağlamda sahip çıkılması önemli. Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümünden Dr Goodarz Danaei, özellikle aşılamanın bu mücadelede büyük önemi olduğunu ve özellikle ucuz ve etkili Hepatit B (HBV) ve insan papilloma (HPV) aşılarının yaygınlaştırılması gerektiğini söylüyor. Aşılama, antimikrobiyal tedaviler ve diğer halk sağlığı önlemleriyle gelecekte kanser vakalarını kayda değer oranlarda düşürmek mümkün olabilecek.
İLGİLİ MAKALE

Enfeksiyon Kanser Nedeni

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba ben 17 yasindayim sol gözümden salazyon ameliyati olmam gerekiyo ancak tekrarliyomus bazisi bunu onlemek icin neler yapmaliyim cok korkuyorum ... devamı