Güneş koruyucularla ilgili detaylar

İşte burada akılda tutulması gereken üç önemli nokta bulunur:
  • En tepeye çıktığı saatlerde güneşe çıkmaktan kaçının. Genellikle bu dönem mevsimden bağımsız olarak saat 10.00 ile 16.00 arasındadır. Bu saatler, bulutlu günlerde dahi, güneşten gelen cilde zararlı ultraviyole (UV) ışınlara en çok maruz kalınan saatlerdir.
  • Koruyucu giysiler giyin. Bu koruyucu giysiler arasında pantolon, uzun kollu tişörtler ve güneş gözlüğü bulunur. Geniş kenarlı bir şapka kullanın. Ayrıca golf, bahçe işleri, koşu, yürüyüş hatta yüzme için özel güneşten koruyucu kıyafetler kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Güneş koruyucu kullanın. Güneş koruyucuların bol miktarlarda kullanılması, kendinizi güneşten koruma konusunda önemli bir rol oynar.

Geniş spektrumlu güneş koruyucular

Cildinize zararlı olabilecek iki tip UV ışın bulunur: UVA ve UVB. Geniş spektrumlu veya tam spektrumlu bir güneş koruyucu bu ışınların ikisine karşı sizi korumak üzere tasarlanmıştır.

UVA ışınları cildinize derinlemesine nüfuz edebilir ve bağışıklık sistemini baskılayabilir. Kırışıklık ve yaşlılık lekelerinin riskini artırır. UVB ışınları cildinizi yakabilir. UVA ve UVB ışınlarının her ikisine de çok fazla maruz kalınması, skuamöz hücreli karsinom denen bir kanser türü de dahil cilt tümörlerinin riskini artırır.

En Yüksek GKF

GKF güneş koruma faktörü anlamına gelir. Güneş koruyucunun UVB ışınlarını ne kadar iyi saptırdığının bir ölçütüdür. Günümüzde, UVA korumasını ölçmek için bir standart bulunmaz.

Üreticiler, GKF'yi, güneş koruyucu uygulanmamış deriyle karşılaştırıldığında güneş koruyucu uygulanmış derinin güneş yanığına dayanabildiği süreye göre hesaplar. Teorik olarak, en iyi güneş koruyucu en yüksek GKF'ye sahiptir. Pek çok dermatolog, 30 ya da daha fazla bir GKF'ye sahip bir ürün kullanmanızı tavsiye eder. Ama gerçekte "iyi" bir GKF numarası üzerinde görüş birliği bulunmaz. 60 faktörlü bir güneş koruyucu, şart olmamakla beraber, 30 faktörlü bir koruyucudan daha iyi olabilir. 60 faktörlü bir ürününse 30 faktörlü bir üründen iki kat daha etkili olması muhtemel değildir. Bunun sebebi, genellikle güneş koruyucunun kullanılma biçimiyle ilişkilidir; güneş koruyucuları iyice ve yeterince kalın uygulanmayabilir, terle beraber atılabilir ya da yüzerken suyla temas sonucunda yıkanabilir.

Sprey Güneş Koruyucular

Sprey, losyon, krem, mum çubuk veya pudra dahil herhangi bir biçimde bulunan güneş koruyucuları kullanabilirsiniz. Seçiminiz, kişisel tercihinize ve vücudun hangi bölgesinde kullanacağınıza bağlıdır. Eğer kuru bir cilde sahipseniz, özellikle de yüzünüz için bir krem tercih edebilirsiniz. Saçlı deri gibi kılla kaplı alanlarda bir jel koruyucu daha fazla işe yarayabilir.

En iyi günei koruyucu içeriği

Geniş spektrumlu bir koruma sağlamak için, Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD) aşağıdaki bileşenlerin herhangi birine sahip olan güneş koruyucuları önerir:
  • Avobenzon
  • Sinoksat
  • Ekamsül
  • Mentil antranilat
  • Oktilmetoksi sinnamat
  • Oktil salisilat
  • Oksibenzon
  • Sülisobenzon
Özellikle eğer cilt bakım ürünlerine karşı hassassanız, oksibenzonunlu güneş koruyucular cildinizi tahriş edebilir şeklinde uyarılarla karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte, 64 çalışma üzerinde yapılan güncel bir analizde, 1 ila 6 oranında oksibenzon içeren güneş koruyucuların pek çok insan için cilt hassasiyeti veya iritasyonu açısından önemli bir risk faktörü olmadığı belirtilmiştir.

Yukarıda belirtilen kimyasallara dayalı güneş koruyuculara ek olarak, bazen “inorganik” olarak adlandırılan çok sayıda mineral bazlı güneş koruyucu arasından seçim yapabilirsiniz. Bunların ana maddeleri çinko oksit ve titanyum dioksittir. Hiçbiri cildi penetre etmez. Ayrıca bu içeriğe dayalı güneş koruyucular etkili oldukları kadar güvenli de görünür. 

Güneş koruyucu markaları

Sizin için en iyi olana karar vermeden önce farklı markaları deneyin. Ürünü nasıl kullandığınız markadan daha önemlidir. Genel olarak, en az 15 olmak üzere uygun bir GKF'ye sahip olan suya dayanıklı, geniş spektrumlu bir ürün arayın. Son kullanma tarihini kontrol edin ve etiketteki yönergeleri izleyin.

Güneş koruyucularının etkisi

En iyi güneş koruyucu bile kusursuz değildir. UVA koruması söz konusu olduğunda, pek çok güneş koruyucu etkisiz kalır. Ayrıca, tek başına güneş koruyucu kullanımının bütün cilt kanserlerini önlemesi düşünülemez. Ama güneş koruyucular daha iyiye gitmektedir. Ayrıca güneş koruyucuları kullanmanın hiç kullanmamaktan daha iyi olduğu kesindir.

Güneş koruyucu kullanımı melanom riski ilişkisi

Araştırmacılar insanlarda ciddi bir cilt kanseri türü olan melanom gelişiminin sebebini anlamamaktadır. Birkaç farklı türde melanom bulunur ve bunların hepsi güneşin neden olduğu hasara eşit derecede bağlı değildir. Genetik faktörler de önemli bir rol oynar. Güneş koruyucu kullanımıyla cilt kanseri arasında bir bağ kurmayı zorlaştıran pek çok faktör bulunur.

Eğer cilt kanseri için herhangi bir risk faktörü, özellikle de aile geçmişi taşıyorsanız vakit kaybetmeden bir dermatologa danışın. Ayrıca AAD'nin "Doğum gününüzde kendinizi çırılçıplak kontrol edin" tavsiyesini de unutmayın. Eğer cildinizde büyüme veya kanama gibi herhangi bir değişiklik fark ederseniz, hemen bir dermatologa başvurun. Erken dönemde saptandığı zaman, cilt kanserlerinin pek çok türü tamamen tedavi edilebilir. 

Güneş koruyucu kullanımı

Güneş koruyucu kullandığınızda:
  • Açık havaya çıkmadan 30 dakika önce, kuru cilde bol miktarda güneş koruyucu uygulayın.
  • Güneşe maruz kalacak olan tüm cilt yüzeylerine, özellikle de yüzünüze kulaklarınıza, ellerinize, kollarınıza ve dudaklarınıza güneş koruyucu uygulayın. Başınızda çok fazla saç bulunmuyorsa, kafanızın üstüne güneş koruyucu uygulayın ya da bir şapka takın.
  • Cildinizi iyice örtün ve güneş koruyucuyla iyice ovalayın.
  • Güneş koruyucuyu her iki saatte bir, terliyorsanız daha sık aralıklarla yeniden uygulayın.
  • Yüzdükten hemen sonra güneş koruyucuyu tekrar uygulayın.
  • Kum, su ve karın güneş ışığını yansıttığını unutmayın ve güneş koruyucu kullanmaya daha fazla önem gösterin.
  • UVA ışınları cam ve bulutların içinden geçebildiğinden, bulutlu havalarda veya çok fazla pencerenin bulunduğu iç mekanlarda bulunduğunuzda dahi güneş koruyucu kullanın.
  • 6 ay ve üzerindeki çocuklar için güneş koruyucu kullanın. Küçük çocuklarınızı mümkün olduğunca gölgede tutmaya çalışın.

En önemli nokta

Yıl boyunca güneş koruyucu kullanın, ama herhangi bir ürünün güneşe karşı maruziyet konusunda sizin sahte bir güvenlik duygusu içinde rehavete kapılmanıza neden olmasına izin vermeyin. Gölge, giyim, güneş koruyucu ve sağduyunun bir arada bulunması sizin için en uygun olacaktır.

Op. Dr. Sinan GÖKER

İyi günler.gündüzşeri güneş ışığından veya yüksek ışıklı ortamlarda görmem cok ciddi derecede bozuluyor.dışarıda güneş gözlüğü kullanarak idare ediyor... devamı