Genel Bakış

Elektromiyografi (EMG) sağlıklı kasların ve onları kontrol eden sinir hücrelerinin (motor nöronlar) değerlendirilmesi için uygulanan tanısal bir işlemdir.

Motor nöronlar kasların kasılmasına neden olan elektrik sinyalleri iletir. EMG bu sinyalleri, uzmanın yorumlayacağı seslere veya sayısal değerler olan grafiklere dönüştürür.

EMG elektrik sinyallerini iletmek için elektrot denilen küçük aygıtlar kullanır. İğne EMG’si esnasında doğrudan kaslara sokulan bir elektrot iğnesi kastaki elektrik faaliyetini kaydeder.

Bir başka EMG türü olan sinir ileti çalışması iki ya da daha fazla nokta arasında hareket eden sinyallerin hızını ve şiddetini ölçen yüzey elektrotları (deriye yapıştırılan elektrotlar) kullanır.   

EMG sonuçları sinir kas sinyal iletimiyle sinir ve kas işlev bozukluğunu veya açığa çıkarabilir.

Neden Yapılır?

Neden yapılır?

Eğer sinir ve kas bozukluğuna işaret eden belirti ve bulgularınız varsa doktorunuz EMG isteyebilir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Karıncalanma
  • Uyuşma
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kas ağrısı ve krampları

EMG sonuçları genellikle pek çok hastalığı teşhis etmek ya da elemeye yardımcı olmak için gereklidir.

  • Masküler distrofi veya polimiyotiz gibi kas bozuklukları
  • Miyasteni gravis gibi sinir ve kas arasındaki bağlantıyı etkileyen hastalıklar.
  • Karpal tünel sendromu veya periferik nöropatiler gibi omurilik dışındaki (periferik sinirler) sinir bozuklukları.
  • Amyotrofik lateral skleroz ve omurgada disk fıtığı gibi beyindeki ve omurilikteki motor nöronları etkileyen bozukluklar.

Riskler

Riskler

EMG düşük riskli bir işlemdir ve nadiren komplikasyon gelişir. Elektrot iğnesinin girdiği yerde oldukça düşük olan kanama, enfeksiyon ve sinir hasarı meydana gelme riski vardır. Göğüs duvarı boyunca bulunan kaslar elektrot iğnesiyle muayene edilir, bu durumda akciğerin çökmesine (pnömotoraks) neden olan akciğerlerle göğüs duvarı arasındaki alana hava sızma riski çok azdır.  

Hazırlıklar

Nasıl hazırlanacaksınız?

Önlemler

EMG’yi uygulayan sinir sistemi uzmanının (nörolog) bazı sağlık sorunlarınız olup olmadığını bilmesi gerekecektir. Aşağıdaki durumlar mevcutsa bunları nörologunuza ve diğer EMG laboratuarı personelinize bildirin:

  • Kalp pili ya da bir başka elektrikli tıbbi cihazınız varsa
  • Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız
  • Uzun süreli kanamaya yol açan bir kan pıhtılaşma bozukluğu olan hemofili hastasıysanız

Sorulacak sorular

EMG randevunuzu planlarken aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.

  • Saat kaçta gelmem gerekiyor?
  • EMG laboratuarı nerede, hastanede veya klinikte burayı bulmanın en kolay yolu nedir?
  • Muayeneden önce kullandığım reçeteli ya da reçetesiz ilaçları kesmem gerekir mi?
  • Muayene esnasında bir yakınım ya da arkadaşım yanımda olabilir mi?

Banyo

Muayeneden önce derinizdeki yağı temizlemek için duş alın ya da banyo yapın. Muayeneden önce losyon ya da krem kullanmayın.

Ne Bekleyebilirsiniz?

Ne bekleyebilirsiniz?

EMG esnasında

Muhtemelen bir hastane önlüğü giymeniz ve muayene masasına yatmanız istenecektir. Aşağıdaki açıklamalar, muayene esnasında olacakları anlamanıza yardımcı olacaktır.

  • Elektrotlar: Nörolog ya da bir teknisyen, belirtilerin geliştiği yere bağlı olarak derinizdeki belli noktalara yüzey elektrotları yerleştirebilir. Ya da nörologunuz belirtilerinize bağlı olarak farklı yerlere bir elektrot iğnesi batırabilir.
  • Hissedecekleriniz. Elektrotlar ara sıra sancı ya da spazm olarak hissedebileceğiniz küçük elektrik akımları iletebilir. Elektrot iğnesi, genellikle iğne çıkarıldıktan hemen sonra biten rahatsızlığa ya da ağrıya neden olabilir. Eğer ağrı ya da rahatsızlık hakkında sorun yaşarsanız muayene esnasında nörologunuzdan kısa bir ara verilmesini isteyebilirsiniz.
  • Talimatlar. İğne EMG’si esnasında nörolog kaslarınız hareketsizken kendiliğinden elektriksel bir faaliyet, sağlıklı kas dokularında görülmeyen bir faaliyet olup olmadığını ve kası hafifçe kastığınızdaki faaliyetin derecesini değerlendirir. Nörolog uygun zamanlarda kaslarınızı rahatlatmanız ve kasmanız için talimatlar verecektir. Nörologun incelediği kas ve sinirlere bağlı olarak muayene esnasında yan dönmek gibi pozisyonunuzu değiştirmenizi isteyebilir.

EMG’nin ardından

Elektrot iğnesinin kasınıza sokulduğu yerde geçici ve hafif berelenme gelişebilir ama birkaç gün içinde geçecektir. Eğer kalırsa doktorunuza başvurun.

Sonuçlar

Sonuçlar

Nörologunuz muayene sonuçlarınızı yorumlayacak ve bir rapor hazırlayacaktır. EMG’yi isteyen doktorunuz bir sonraki randevunuzda sizinle rapor hakkında görüşecektir.

Op. Dr. Onur KULAKSIZOĞLU

doktor bey size sorum olacak ben ayin 30.06 yeni ise basladim gececi olarak ve 09.07 kadar hep 12 saat calistim (ve tabiki 1 ay boyunca gececi calisti... devamı