Bakımları aileleri yerine bakıcılar tarafından sağlanan çocukların, fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları yaşamak konusunda, yüksek risk altında oldukları bilinmektedir. Peki, ebeveynleri yerine yakın akrabaları tarafından bakılan çocukların durumları nedir?

Akrabaları tarafından bakılan çocuklar, genellikle çocuk sağlığı kurumlarının gözlemi altında tutulmaktadır ve günümüze kadar bu grup üzerinde küçük çalışmalar yapılmıştır.

Bu konuyla ilgili Kanada’da yapılan yeni bir çalışmada araştırmacılar, akrabaları tarafından bakılan çocukları belirleyerek, sağlık durumlarıyla birlikte aile özelliklerini de değerlendirdiler. Çıkan sonuçları, en az bir öz ebeveyni ile yaşayan çocuklarla karşılaştırdılar. Bu araştırma için, 2007 yılında 91 bin çocuk üzerinde gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarından yararlandılar.

Sonuçlar değerlendirildiğinde, bakımları bakıcılar tarafından sağlanan yaklaşık 800 bin çocuğa ek olarak yaklaşık 2,8 milyon çocuğun akrabaları ile birlikte yaşadıkları tespit edildi. Araştırma sonuçları koruyucu bakım altında yaşayan çocuklarda olduğu gibi, akraba bakımı altında yaşayan çocukların da birçok sağlık sorunu bulunduğunu ortaya çıkarttı.

Uzmanlar görüşlerini "Akrabalık bakım şartları altında yaşayan çocuklar, özel sağlık sorunları geliştirmektedir. Bu çocukların dikkat eksikliği (DEHB), depresyon, ruh sağlığı ve diş sağlığı problemleri ile karşılaşma riskleri, ebeveynleriyle yaşayan çocuklara oranla daha fazladır” şeklinde belirttiler.

Buna ek olarak bakıcılar, çocukların genel sağlık veya ruh sağlığı durumlarında sık sık olumsuzluklar gözlendiğini rapor ettiler.

Araştırmacılar, bu koşullarda yaşayan çocuklar ve ailelerine ek hizmetler ve destekler sağlanmasının gerekebileceğini belirtiyor. Bu nedenle, özellikle sağlık personelinin, eğitimcilerin ve kamu sağlık kuruluşlarının, çocukların yaşam koşulları hakkında bilgiler edinerek, akrabalık bakım şartlarında yaşayan çocukların özel ihtiyaçları olması ihtimalini göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyorlar.

İLGİLİ MAKALE

Erkekler Neden Aldatır?

Uzm. Dr. Cenk Kiper

merhaba iyi günler.sorum 30 yaşındayım.sertleşme sorunu yaşıyorum bunun bir ilaç dedavisi varmı.birde erken boşalmayı önleyen ilaç varmı.ilişki dışınd... devamı