Bir sağlık çalışanı (doktor, hemşire, pratisyen hemşire ya da bir doktor asistanı gibi) tarafından yapılan meme muayenesi, rutin sağlık kontrollerinin önemli bir parçasıdır.

Klinik Meme Muayenesine Ne Sıklıkta Girmeliyim?     

20 yaşından başlayarak en az üç yılda bir ve 40 yaşından itibaren her yıl klinik meme muayenesi yaptırmalısınız. Eğer ailenizde güçlü bir meme kanseri geçmişi varsa daha sık klinik meme muayenesi yaptırmanız tavsiye edilebilir.

Bir Klinik Meme Muayenesini Ne Zaman İçin Planlamalıyım?

Meme muayeneleri adet döngünüz bittikten hemen sonra yapılır, çünkü göğüsleriniz adet sırasında olduğu gibi hassas ve şişkin olmayacaktır. Bu, herhangi bir olağandışı değişikliğin belirlenmesini kolaylaştırır. Eğer artık adet görmüyorsanız, doğum tarihiniz gibi kolay hatırlayacağınız bir gün için yıllık muayene planlayın.

Meme Muayenesi Sırasında Ne Olur?

Meme muayenesinden önce doktorunuz, adet ve gebelik geçmişinizin de dahil olduğu sağlık geçmişinizle ilgili detaylı sorular soracak. Sorular, ilk olarak ne zaman adet gördüğünüzü ve çocuklarınız varsa ilk çocuğunuz doğduğunda kaç yaşında olduğunuzu da içerebilir.

Yapılacak muayene tam meme muayenesi olacaktır. Muayene için belinizden yukarısı çıplak olmalıdır. Doktorunuz boyut ve şekil değişiklikleri olup olmadığını görmek için göğüslerinizi kontrol edecek. Doktorunuz, kollarınızı başınızın üzerine kaldırmanızı, ellerinizi kalçalarınızın üzerine koymanızı ya da öne eğilmenizi isteyebilir. Döküntü, çukurcuklanma veya kızarıklık gibi ciltte herhangi bir değişiklik olup olmadığını inceleyecek. Eğer nasıl yapıldığını bilmiyorsanız bu, kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapıldığını öğrenmek için iyi bir zamandır.

Elleriniz başınızın arkasında sırt üstü yatarken, doktorunuz şişkinlik ya da başka değişiklikler olup olmadığını saptamak için parmaklarının yumuşak tarafıyla göğüslerinizi muayene edecek. Her iki kol altındaki alan da muayene edilecek.

Doktorunuz herhangi bir akıntı olup olmadığını kontrol etmek için meme başı etrafını nazikçe sıkacak. Akıntı varsa, mikroskop altında incelenmek üzere bir örnek alınabilir.

Tam Meme Kanseri Taraması

Klinik ve kendi kendine meme muayenesi, meme kanserini erken tespit etmekte önemli yöntemlerdir ve mamografiyle birlikte yapılmalıdırlar. Bu yöntemlerin üçü birlikte tam meme kanseri taraması sağlar.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Merhaba,7-8 aydır yasmin kullanıyordum ancak doktor muayenesinden sonra qlairista kullanmaya başladım ancak 1 paket bitmesine rağmen adet olamıyorum n... devamı