Dezavantajlar

Diş kaplaması yaptırmanın dezavantajları şunlardır:
  • Diş kaplaması süreci geri alınamaz bir süreçtir.
  • Kaplamalar, kompozit reçine yapıştırmalardan daha masraflıdır.
  • Kaplamalar, ufalandığında veya çatladığında genellikle tamir edilemez.
  • Diş minesi çıkarıldığı için dişiniz sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha hassaslaşabilir.
  • Kaplamalar diğer dişlerinizin rengiyle eşleşmeyebilir. Ayrıca kaplamanın rengi, kaplama yerleştirildikten sonra değiştirilemez. Dişlerinizi beyazlatmayı düşünüyorsanız, kaplama yaptırmadan önce beyazlatmalısınız.
  • Muhtemel olmasa da kaplamalar yerinden çıkıp düşebilir. Bunun olma şansını azaltmak için şunları yapabilirsiniz: Tırnaklarınız yemeyin; kalem, buz ve benzeri sert nesneler çiğnemeyin. Yani dişlerinize aşırı baskı uygulamayın.
  • Kaplamalı dişler de çürüyebilir ve muhtemelen bir kronla tamamen kaplanmasını gerektirebilir.
  • Kaplamalar çürüğü veya aktif diş eti çekilmesi hastalığı olan sağlıksız dişlere sahip bireyler; çürük, çatlak ve büyük miktarda diş dolgusu yüzünden zayıf dişlere sahip bireyler veya diş yüzeyinde yeteri kadar diş minesine sahip olmayan bireyler için iyi bir seçim değildir.
Dişlerini sıkan ve gıcırdatan bireyler seramik kaplamalar için uygun adaylar değildir çünkü böyle hareketler kaplamaların çatlayıp ufalanmasına yol açar.

Nedir

Diş kaplamaları (bazen seramik kaplama veya diş seramik pulu olarak bilinir) zar gibi incedir, diş rengi malzeme kabuklarından seçilerek, dişlerin görünümünü güzelleştirmek için dişlerin ön yüzeyini kaplayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu kabuklar dişin ön yüzüne takılarak, dişlerin rengini, şeklini, boyutunu ve uzunluğunu değiştirir.

Diş kaplamaları seramikten veya resin kompozit malzemelerden yapılabilir. Seramik kaplamalar lekelere karşı resin kaplamalardan daha dirençlidir ve doğal dişlerin ışığı yansıtmadaki  özelliklerine daha yakındır. Resin kaplamalar daha incedir ve yerleştirilmeden önce dişin daha küçük bir kısmının çıkarılmasını gerektirir. Kaplama maddesinin seçimi konusunda en iyi yardımı diş doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Ne Tür Sorunların Üstesinden Gelir

Kaplamalar genellikle aşağıda sıralanan sorunlara çözüm getirir:
  • Kök kanal tedavisi, tetrasilin veya diğer ilaçların oluşturduğu lekeler, aşırı miktarda florid veya benzer maddeler veya dişin rengini bozan çok fazla resin dolgusu gibi sebeplerden kaynaklanan rengi bozulmuş/değişmiş dişler
  • Yıpranmış dişler
  • Kırık veya kenarlardan ufak parçalar halinde kırılmış dişler
  • Hizasız, yamuk veya düzensizce şekillenmiş (örneğin, içinde krater (boşluk) veya şişkinlik olan) dişler
  • Araları boşluklu dişler (söz konusu dişler arasındaki boşluğu kapatmak için)

İzlenmesi Gereken Yol

Diş kaplaması yaptırmak genellikle dişçinizi üç kez ziyaret etmeniz gerekir. Bir tanesi danışmak için, ikincisi kaplamaları yaptırmak için, üçüncüsü de kaplamaları taktırmak için. Bir veya daha fazla diş eşzamanlı olarak aşağıda belirtildiği gibi kaplama sürecinden geçebilir.
  • Teşhis ve tedavi planı. İlk adım aktif bir şekilde katılımınızı gerektirir.Dişçinize almaya çalıştığınız sonucu açıklayın. Bu randevu sırasında dişçiniz diş kaplamalarının sizin için uygun olduğundan emin olmak ve izlenecek yolun nelerden ibaret olduğunu ve hangi kısıtlamalara maruz kalacağınızı belirlemek için sizin dişlerinizi muayene edecektir. Rönten filmleri çekerek ağzınız ve dişlerinizin üzerinde incelemeler yapacaktır.
  • Hazırlık. Kaplama için bir dişi hazırlamak için dişçiniz kaplama yapılacak dişin yüzeyinden ½ mm kadar diş minesi çıkaracaktır.Bu miktar neredeyse diş yüzeyine eklenecek kaplamanın kalınlığına eşittir. Diş minesini çıkartmadan önce, siz ve dişçiniz bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapılıp yapılmayacağına karar vereceksiniz. Ardından dişçiniz dişinizin bir modelini veya taklidini yapacaktır. Yapılan bu model diş laboratuvarına gönderilecektir. Bu modele göre dişinize uygulanacak kaplama oluşturulacaktır. Dişçinizin laboratuvardan kaplamaları alması genellikle bir iki hafta sürer. Çok berbat dişler için geçici diş kaplamaları ek ücretle değiştirilebilir.
  • Kaplamaların takılması. Kaplamalar kalıcı olarak dişinize takılmadan önce, dişçiniz kaplamanın uygunluğunu ve rengini incelemek için kaplamayı geçici olarak dişinize yerleştirecektir.Uygun yerleştirme sağlanıncaya kadar kaplamayı çıkarıp yeniden düzenleyecektir; kaplamanın rengi kullanılacak zamkın gölgesiyle ayarlanabilir. Sonra dişinizin kaplamayı almasına hazırlanması için, dişiniz temizlenip, parlatılıp lazerle yakılacaktır. Bu sayede dişiniz kaplamanın takılması için daha güçlü bir hal alacaktır. Kaplamaya özel bir zamk sürülür ve ardından kaplama dişinize yerleştirilir. Uygun pozisyon sağlandıktan sonra, dişçiniz diş kaplaması üzerine özel bir ışık demeti yollayacaktır. Bu ışık demeti, zamkın sertleşmesine veya hızlı bir şekilde oturmasına yol açarak zamktaki kimyasalları aktifleştirecektir. Son adımlar arasında aşırı zamkı ortadan kaldırmak, ısırmanızı değerlendirmek ve uygun olarak son ayarlamaların yapılması vardır. Diş etlerinizin yaptırdığınız kaplamaya nasıl tepki verdiğini kontrol etmek ve son bir kez kaplamanın yerleşip yerleşmediğini incelemek için dişçiniz sizden bir iki hafta içinde bir izlem ziyaretinde bulunmanızı isteyebilir.

Avantajlar

Diş kaplaması yaptırmak aşağıdaki avantajları sunar:
  • Doğal bir diş görünümü sağlar.
  • Diş eti dokusu seramiği iyi tolere eder.
  • Seramik kaplamalar lekelere karşı dirençlidir.
  • Seramik kaplamanın renginin seçilmesi siyah dişleri bile beyaz gösterir.
  • Kaplamalar, dişin rengini ve şeklini değiştirme hususunda muhafazakar bir yaklaşım sunar. Dişe takılan kronlar gibi söz konusu işlemden önce yoğun şekillendirmeler gerektirmez. Aksine daha güçlü ve estetik bir alternatif sunar.

Bakım

Ömür

Kaplamalar genellikle 5 ila 10 yıl dayanır. Bu süreden sonra kaplamaların değiştirilmesi gerekir.

Bakım

Diş kaplamaları hiçbir özel bakım gerektirmez. Diş fırçalama ve dişinizi iple temizleme gibi normal olarak ağız sağlığı için takip ettiğiniz uygulamalara devam edin.

Seramik kaplamalar lekelere karşı direnç gösterse de, dişçiniz sizden kahve, çay veya kırmızı şarap gibi leke bırakan yiyecek ve içeceklerden sakınmanızı isteyebilir.

Alternatifler

Diş kaplamalarına alternatifler arasında diş yapıştırma ve kron taktırma yer alır. Diş kaplamalarıysa tam bir orta yol sunar. Diş kaplamaları, dişlerinin şeklini daha çok değiştirmek isteyen bireyler için en uygun yoldur. Diş yapıştırma gibi ama kron gerektirecek kadar yeterli değil.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı