Nedir

Demir Eksikliği Anemisi

Vücutta yeterince demir olmadığı zaman demir eksikliğine bağlı anemi meydana gelir.

Demir önemlidir, çünkü vücudunuzun her yerine yeterli oksijen alınmasına yardım eder. Vücudunuz hemoglobin yapmak için demir kullanır. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinizin bir parçasıdır. Hemoglobin vücudunuzda oksijen taşır.  Yeterli demiriniz yoksa, vücudunuz daha az ve daha küçük kırmızı kan hücreleri üretir. O vakit vücudunuzda daha az hemoglobin olur ve yeterli oksijen alamazsınız.

Sebepleri

Sebepler

Demir eksikliği anemisi vücutta demirin düşük seviyede olmasından kaynaklanır. Demir seviyelerinizin düşük olmasının nedenleri şunlar olabilir:

  • Ağır adet kanaması.
  • Yiyeceklerle yeterli demir alamama. Bu durum küçük çocuklar, buluğ çağında olanlar ve hamile kadınlar gibi çok demire ihtiyaç duyan insanlarda meydana gelebilir.
  • Vücudunuzun içinde kanama vardır. Bu kanamaya ülser, hemoroit ve kanser gibi sorunlara neden olabilir. 
  • Demir eksikliğine bağlı aneminin erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda en yaygın nedeni vücut içi kanamadır. 
  • Vücudun demiri yeterince iyi alamaması. Çölyak hastalığınız varsa veya midenizin veya küçük bağırsağınızın bir kısmı ameliyatla alınmışsa böyle bir sorun yaşayabilirsiniz.

Belirtileri

Belirtiler

Anemi belirtilerini fark edemeyebilirsiniz, çünkü hastalık yavaş yavaş gelişir ve belirtiler şiddetli olmayabilir. Aslına bakarsanız, aneminiz iyice kötüye gidene kadar onları fark etmeyebilirsiniz. Anemi hastalığınız kötüleştikçe şu belirtileri yaşayabilirsiniz:

  • Güçsüz hissetmek veya çabuk yorulmak.
  • Baş dönmesi hissetmek.
  • Hiçbir şeyden memnun olmamak, isteksizlik.
  • Baş ağrıları.
  • Soluk görünmek.
  • Nefes nefes kalmak.
  • Konsantrasyon sorunu yaşamak.

Anemi hastalığı olan bebekler ve küçük çocuklar da şu belirtiler görülebilir:

  • Yaygaracılık.
  • Kısa dikkat süresi.
  • Normalden yavaş büyümek.
  • Yürüme, konuşma gibi becerileri normalden geç geliştirmek.

Zihinsel ve davranışsal sorunların kalıcı olmaması için çocuklardaki anemi tedavi edilmelidir.

Testleri

Teşhis

Aneminiz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza görünün. Doktorunuz sizi fiziksel muayeneden geçirecek, geçmiş hastalıklarınızı ve belirtilerinizi soracaktır. Doktorunuz test için sizden kan numunesi alacaktır. Bu testler kırmızı kan hücrelerinize bakmak için tam kan sayımını veya kanınızda ne kadar demir olduğun görmek için demir testini kapsayabilir.

Doktorunuz ayrıca sizde anemiye neyin neden olduğunu bulmak için başka testler de yapabilir.

Tedavisi

Tedavi

Doktorunuz aneminizi tedavi etmek için muhtemelen demir tedarik hapları verecektir. Birçok insan demir hapları almaya başladıktan sonraki birkaç gün içinde kendilerini iyi hissetmeye başlar. Fakat kendinizi iyi hissetmeye başlasanız bile hap almayı bırakmayınız. Vücudunuzda demir biriktirebilmek için birkaç ay boyunca hap almaya devam etmeniz gerekebilir.

Eğer doktorunuz aneminizin gerçek nedenini bulursa, örneğin kanamalı bir ülser bulursa, o hastalığı da tedavi edecektir.

Aneminiz olduğunu düşünüyorsanız, kendi kendinizi tedavi etmeye kalkmayın. İlk önce doktoru görmeden kendi başınıza demir hapları almayınız. Eğer bir doktora görünmeden demir hapları almaya başlarsanız, kanınızda demir fazlasına neden olabilir, hatta demir zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. Düşük demir seviyenize kanamalı bir ülser veya kolon kanseri gibi ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir.

Demir haplarını C vitaminiyle veya taze portakal suyuyla birlikte alırsanız onlardan daha çok faydalanırsınız. Demir haplarını süt, kafein, yüksek lifli yemekler veya asit gidericilerle birlikte almayın.

Önleme

Önlem

Her gün yeterli miktarda demir tüketerek anemiyi önleyebilirsiniz. Demir açısından zengin yiyecekler arasında şunlar bulunur: etler, yumurtalar, tam tahıllar, demir destekli gıdalar. Birçok başka besinden örneğin bezelye, fasulye, yulaf ezmesi, kuru erik ve incirden alabilirsiniz.

Bebeklerde ve çocuklarda anemiyi onları yeterli demirle besleyerek önleyebilirsiniz. Yeterli demir aldıklarından emin olmak için:

  • Çocuğunuzu en az bir yıl boyunca ve o ve siz istiyorsanız devamında emzirin. Altı aylık olduktan sonra emzirmeye destek olarak demir zengini katı yiyeceklerle besleyin. Demir destekli tahıl ezmeleri iyi bir demir kaynağıdır.
  • Altı aydan sonra çocuğunuza günde iki üç kaşık demir açısından zengin gıda verin.
  • 12 aydan önce sütten veya şişeden kesilen bebeklere demir destekli besinler verin, keçi sütü veya inek sütü vermeyin. İnek ve keçi sütleri demir açısından fakirdir.

Eğer hamile iseniz, doğum öncesi haplar kullanarak anemiyi engelleyebilirsiniz. Doktorunuz size içinde demir olan hamilelik öncesi haplardan verecektir. Doktorunuz ayrıca anemik olup olmadığınızı anlamak için size kan testi yapacaktır. Anemikseniz, daha yüksek dozda demir hapı kullanırsınız.

Uzm. Dr. Mehmet KARACA

Merhaba.İki gün önce reflüm olduğunu öğrendim,doktorum Pantpas ve demir eksikliği için ise Oroferon verdi.Fakat ben aynı zamanda depresyon hastasıyım... devamı