Beynin yürüttüğü işlerle ilgili olarak her türlü havale ortaya çıkabilir. Özellikle yaş küçüldükçe havalenin tanısını güçleştiren de bu olgudur. Yeni doğan, süt çocuğu, oyun çocuğu ve okul çocuğu gruplarında havaleler farklı gerçekleşmektedir. Yani yaş büyüdükçe beynin belli bölgeleri daha aktif hale gelir ve o bölgelerin işlevlerine dair havaleler görülür. Örneğin yeni doğan bebeklerde ayağını bisiklet çevirir gibi hareket ettirme ya da kürek çeker gibi hareket etme bir havale belirtisi olabilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlarda artık bunlar görülmez.

Bir başka durum ise, çocuğun görmesinin aniden kaybolmasıdır. Bu durumda nöbet görme bölgelerinden kaynaklanmakta ve dolayısıyla o bölgeleri etkisi altına almaktadır. Bu nedenle çocuk geçici olarak körlük yaşamaktadır. Ya da olmayan şeyler görmekte veya cisimleri olduklarından farklı görebilmektedir. Bir başka durum, temporal lob denilen bellek bölgesinden bir nöbet ortaya çıktığı zaman, geçmişte yaşanmış olaylar görülmekte, yani de ja vu yaşanmaktadır. Veya korku ve öfke nöbetleri yaşanabilmektedir. Kısaca beynin hangi bölgesi nöbet etkisi altında ise, o bölgeye ait şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Op. Dr. Gökhan ÇELİK

hocam merhaba, Size Kütahya'dan yazıyorum.Oğlum 6 yaşında, 2 günlükken geçirdiği havale neticesinde(hipoglisemi nedeni ile) beyninin bazı bölgeler... devamı