Bağışıklık sisteminin doğuştan gelen, genetik bir yanı vardır. Bu, birçok çocukta görülebilen bir özelliktir. Aynı anne babadan gelen, aynı ortamda büyüyen, aynı gıdalarla beslenen çocuklar arasında yapısal farklılıklar söz konusu olmaktadır. Ancak, bağışıklık sisteminde çocuğun anne karnında içinde yer aldığı ortamdan daha sonra içinde yaşadığı ortama, yediği besinlere kadar birçok faktörün çok fazla önemi vardır. Bütün bu faktörler genetikle birleşik olarak bağışıklık sistemini oluşturmaktadır. Çocuk sağlığındaki pek çok şey gibi, bağışıklık sistemi de bütüncül bir bakış açısını gerektirir.

Çocuğun bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığı genel sağlığıyla, fiziksel durumuyla hatta psikolojisiyle yakından ilişkilidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocukların bulundukları aile ve yetiştikleri ortamla ilgili belli özellikler görülmektedir. Bu çocukların çok fazla korunmadıkları ve çok steril bir ortamda bulunmadıkları da gözlemlenen şeyler arasındadır. Bağışıklık, doğumsal olarak çocuktan çocuğa da farklılıklar göstermektedir. Bunun nedeni, çok fazla açıklanamamaktadır. Ancak bağışıklık sistemi her zaman çok dinamik ve komplike bir sistemdir. Zaman içinde nasıl evrimleşeceği ise, pek çok faktörün bir araya gelerek etkide bulunmasıyla ilişkilidir.

Op. Dr. Korkut ARSLAN

İyi günler doktor bey ben ilk dusukten sonra bu testi yaptırdım sonuç ise soyle bana yorumlar misiniz Faktör II G20210A (mutasyon saptanmamistir ) Fak... devamı