Çocukların doktora gitme nedenlerinin başında öksürük gelir. Öksürük birçok nedene bağlı olarak gelişir.

Kendi başına bir hastalık değildir ve birçok hastalığın ortak bulgusudur. Bir çocuğun yıllık enfeksiyon geçirme sayısı ortalama 8-10’dur. Çocuk yuvaya gittiği zaman bu sayı 15’e kadar çıkabilir. Her enfeksiyon sırasında çocuğun öksürük süresi 11-14 gündür.

Eğer bu süre 14 gün olarak kabul edilirse ve çocuk yılda 10 kez enfeksiyon geçirirse, yılın 6 ayını öksürerek geçirmiş olur. Öksürüğün en sık rastlanan nedeni enfeksiyonlardır. Yanı sıra yapısal anomalilerden ya da ciddi akciğer sorunlarından da kaynaklanabilir. Bunları ayırt edebilmek için, öksürükle birlikte hırıltı, sık nefes alma, ateş gibi bulgulara dikkat edilmelidir.

Eğer çocuk bu gibi sorunlar yaşıyorsa zatürree, bronşit ya da bronşiyolit geçiriyor olabilir ya da hırıltılı çocuk sendromu vardır. Eğer öksürük fiziksel aktivite sırasında artıp dinlenirken azalıyorsa, alerjik bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.

Çocuğun bronş hassasiyeti vardır ve astım riski yüksektir. Öksürük gündüzleri görülüyor, çocuk uyuduktan sonra kesiliyorsa, psikojenik öksürük olabilir, yani çocuk ilgi çekmek için öksürüyor olabilir.

Çocuk uyuduktan ve sabah uyandıktan sonra öksürüğü artıyorsa, bunun nedeni ya burundan geriye doğru akıntı olması ya da gastro ösefajial reflüdür.

Mide ile yemek borusu arasındaki kaslar iyi gelişmediği için besin içeriğinin yukarıya kaçması öksürüğe neden olur. Eğer öksürük balgamlı ve ıslak öksürük ise, akciğerdeki ciddi bir sorunun belirtisi olabilir.

Öksürük her çocukta olabilir. Çocuk yılın yarısını öksürerek geçirebilir ve bu normaldir. Ancak öksürüğün karakteri, süresi, eşlik eden diğer bulgular birlikte değerlendirilir ve buna göre tanı ve tedavi yaklaşımı gerçekleştirilir.

Dr. Saadet RIZAOĞLU

Benim 4 aylık bir oğlum var surekli öksürük var burunda kaşıntı hapşırma ilac kullaniyoruz bittikten bir hafta sonra tekrar başlıyor neden ola bilir... devamı