Nedir

Cinsiyet değiştirme ameliyatı (kadından erkeğe) trans erkek kimliğine ve fonksiyonuna uygun fiziksel izler sağlamak için kadın anatomik izlerini değiştiren transseksüel erkekler için birkaç işlem içerir
.
Cerrahi seçenek düşünen birçok trans erkek cinsiyet değiştirme ameliyatı tercih etmez; daha sık tercih edilen cerrahi seçenekler çift yanlı meme ameliyatı (memelerin alınması) ve göğüs biçimlendirme (erkek göğüs şekli kazandırma) ve histerektomi (iç cinsel organların alımı)
Cinsiyet değiştirme ameliyatı öncesinde testosteronlu hormon tedavisi yapılır. 

Meme Ameliyatı

Memelerin alınması ve erkek yapılı göğüs oluşturma olarak bilinen çift taraflı mastektomi operasyonu yapılır.

Orta-büyük memeli trans erkekler genelde nakil işleminin gerçekleştiği ve meme etrafının yeniden oluşturulduğu resmi çift taraflı meme aldırma operasyonuna gerek duyar.

Pektoralis kasının alt kenarında iki yatay yarayla sonuçlanır ama memenin daha kolay şekillenir ve tipik erkek pozisyonuna yerleştirilir.
Bazı doktorlar tarafından ameliyat iki adımda yapılır, ilk olarak meme başının içinden ya da etrafından kesikle memenin içerikleri alınır ve bir yıl sonra deri geri çekilir ve ikinci cerrahi müdahaleyle fazla deri alınır. Bu teknik daha az yarayla sonuçlanır. Meme ucu alınmalı ve nakledilmelidir. Tamamen kaldırmak ve nakletmek o bölgenin duyu hissinin kaybolmasına neden olur. O hissin tekrar oluşması aylar ya da bir yıl sürebilir. Bir daha normale dönmeyebilir ve nadir vakalarda tamamen doku kaybı yaşanabilir. Bu nadir vakalarda, meme kanserinde tedavinin bir parçası olarak memeleri alınan cerrahi adaylarda olduğu gibi meme ucu tekrar oluşturulabilir.

Daha küçük memeli ve peri-areolar (gözenekli) ya da ‘anahtar deliği’ işlemi meme başı çevresinde bir yarıkla memelerin alındığı bir işlemle gerçekleştirilir. Geleneksel meme alma operasyonunda oluşan geniş yaraların oluşmasını önler, ama meme uçları daha geniş olabilir göğüs duvarında kusursuz erkek modelinde olmayabilir. Ayrıca, meme ucu alımı ameliyatlı göğüs duvarının daha az denervasyonu olur (cildi besleyen damarların hasar görmesi) ve his duyusunun normale dönmesi için daha az vakit gerekir.

Histerektomi

Histerektomi rahim alma ameliyatı ve ooferoktomi çift taraflı dölyatağı borusuna ait yumurtalık ve yumurtalık tüplerinin alınmasıdır. Histerektomi cinsiyet değiştirmeyen kadınlarda bazen yanlışlıkla “kısmi histerektomi” diye adlandırılır ve doğal menopoz oluşana kadar kadın hormonal ortamı ayarlarken dölyatağı hastalığını tedavi etmek için gerçekleştirilir. “Kısmi histerektomi” dölyatağı kaldırılıp rahim boynuna dokunulmadığı işlemlere denir. Rahim boynu alınırsa “tam histerektomi” denir.

Bazı trans erkekler adetlerin hormonal terapiye sona erdirdiği gerçeğine rağmen, içsel kadın üreme organlarından kaynaklanan rahatsızlıktan dolayı histerektomi uygulamasını tercih ederler. Bazıları “alt bölüm cerrahi”yi doğrulayan tek cinsiyet kimliği olarak bu operasyonu olurlar. Başka vakalarda, resmi belgelerdeki X işaretinin değiştirilmesi için devlet tarafından sterilizasyon gerekli kılınabilir.

Birçok trans erkek için, rahim boynuyla ilgili endometriyal ve yumurtalık kanseri riskini azaltmak için histerektomi yapılır. Meme kanserinde olduğu gibi risk sıfır değildir ama önemli ölçüde azalır. Genel kadın nüfusuna kıyasla cinsiyet değiştiren erkeklerde yumurtalık kanserinin riskinin artıp artmadığını ya da değişiklik olmadı bilinmiyor. Genel cinsiyet değiştiren erkeklerin nüfusu çok az olduğu için, risk muhtemelen asla bilinmeyecek, hormon terapisi gören cinsiyet değiştiren erkeklerin nüfusu arasında bile, birçok hasta daha önceki ooforektomiden dolayı düşük riske sahiptir. Endometriyal ve rahim boynu kanser oranları yumurtalık kanserinden daha yüksek ve bu kötü tümörler daha genç insanlarda olmasına rağmen, bu sorunun kesin cevabı bulunamayacak gibi.

Kanser riski azaltmak, trans erkekler jinekolojik bakım ararken çok rahatsız hissettikleri için çok önemlidir ve birçoğu yeterli ve kültürel olarak hassas tedavi imkanına ulaşamazlar. İdeal olanı, histerektomiden sonra bile, trans erkekler her üç yılda bir kontrol için jinekologa görünmeleridir. Bu özellikle şu durumlardaki trans erkekler için geçerlidir:
  • Vajinalarını alıkoymak (daha ileri genital yapılandırma öncesi ya da sonrası)
  • Güçlü aile sağlık geçmişi ya da meme, yumurtalık ya da dölyatağı (endometrium)
  • Papsmearde jinekolojik kanser ya da önemli displazi kişisel tarihi olan
Bir önemli husus, başarılı bir şekilde adet durumunu sona erdiren trans erkeğinde vajinal kanama başlarsa, jinekolog tarafından muayene edilmesi gerekir. Cinsiyet değişmeyen kadındaki menopoz sonrası kanamasıyla benzer bir durumdur ve jinekolojik bir kanserin habercisi olabilir.

Cinsiyet Değiştirme

Cinsiyet değiştirme işlemleri (GRT) ya rogenik hormonlar (metoidiyoplasti) tarafından genişletilen klitoris kullanır ya da koldan, göbekten alınan serbest doku nakillerine ve erektil proteze güvenir (falloplasti). Her iki durumda da, yeniden yapılan penisten idrar çıkarabilmek için sidikyolu yeniden yönlendirilebilir. Protez testislerin yerleştirilebileceği testis torbası oluşturmak için labya majora (vulva ya bakınız) birleştirilir.   

Uzm. Dr. Hatice Nihal ARSLAN

benim yasım 30 erkek olarak kendimi karşı cinsin bir üyesi olarak görmek istiyorum daha doğrusu cinsiyet değiştirmek ve tamamen kadın olmak ve bir kad... devamı