Kişi çıbanını hem doğal drenaj yapmak hem ağrıyı dindirmek için sıcak kompres uygulayarak evde kolayca tedavi edebilir. Çıbanlar iki haftadan kısa sürede kendiliğinden iyileşir.

Çıbanın üzerine nemli ve sıcak bez koyulması, çıbanın içindeki iltihabın akıtılmasını ve daha çabuk iyileşmesini sağlar. Çıbanın bulunduğu bölgeyi nemli ve sıcak bir bezle nazikçe gün boyunca birçok kez nemlendirin. Çıbanı asla sıkmaya çalışmayın. Çıbanı sıkarsanız enfeksiyon yayılıp daha da kötüleşir.

Kanlı çıban ya da çıban çok büyükse (bazı çıbanlar golf topu büyüklüğünde olabilir), tedavisi içindeki iltihabın kesi yoluyla boşaltılması ve antibiyotik kullanımıyla mümkündür:

Kesi ve drenaj

Doktorunuz ilk olarak büyük bir kan çıbanının veya çıbanın başını küçük bir kesiyle açarak içindeki iltihabı boşaltır. Bu uygulama ağrıyı azaltır, iyileşme sürecini hızlandırır ve iz kalmasını önler. Yoğun olan ve tamamen boşaltılamayan enfeksiyonlarda çıbanın içinde kalan irinin akmaya devam edebilmesi için gazlı bezle sarılması gerekir.

Antibiyotikler

Doktorunuz, ciddi ve dirençli enfeksiyonların ya da MRSA’nın yol açtığı enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olması açısından antibiyotik kullanmanızı tavsiye edebilir. Bunun yanı sıra antibakteriyel sabunlar da bulunur.

Temizlik, enfeksiyonun yayılmasını önlemede çok büyük önem taşır. Çıbana dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Havlu ya da el bezinizi tekrar kullanmayın ve kimseye kullandırmayın. El bezi, havlu, giysi ve çarşaflar ya da diğer eşyaların çok sıcak suda yıkanması gerekir. Sargı bezlerinin sık sık değiştirilmesi ve ağzı sıkıca kapatılmış poşetlere konularak atılması gerekir.

 

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

Merhaba, Benim sol kalçamın az üstünde çıban çıkmaktadır ve sağlık ocağına gittim ilaç verildi meğrem vesayre ama alamıcaklarını söyledi bende 5 gün a... devamı