Böbrek taşları yaklaşık olarak 6 çeşit taşa ayrılır. Bunlardan en sık rastlananı, kalsiyum içeren taşlardır. Bunun dışında, enfeksiyon taşları denilen ve birkaç maddenin bileşimiyle oluşan taşlar vardır. Bu taşlar, genel olarak üriner sistem enfeksiyonu geçiren hastalarda daha sık görülür.
Bir diğer taş çeşidi, ürik asit taşlarıdır. Bu taşlar, vücutta bulunması gereken enzimlerin, doğuştan bulunmaması nedeniyle oluşur. Bazı taşlar bazı insanlarda daha sık oluşur.
Dördüncü taş çeşidi, sistin taşlarıdır. Konjenital yani doğumsal olarak bazı enzimlerin yokluğundan kaynaklanır. Sistin taşları daha nadir görülür ve diğer taşlara kıyasla tedavisi de oldukça zordur.
Böbrek taşına göre şikâyetler değişir
Alınan bazı ilaçlara bağlı olarak da insanlarda üriner sistem taşları görülebilir.
Böbrek taşları çekirdek halindeyken üriner sistemin, yani idrar yollarının herhangi bir yerinde oluşabilir. Ama sıklıkla böbreğin kendisinde oluşur. Böbrekte oluşan bu taşlar çok küçükken bol sıvı ve hareketle dışarı atılırlar. Ya da atılamadıkları koşullarda giderek büyüyerek böbreğe hapsolabilirler.
Böbrek taşının bulunduğu bölgeye göre, hastanın hastada görülen şikâyetler de değişir. Üreter denilen böbrekle idrar kesesinin arasındaki kanalın böbrek taşı nedeniyle tıkanmasından dolayı çok şiddetli ağrılar olabilir.
Böbrekte kalan taşlar ise, hareket etmediği sürece hiçbir şekilde ağrı yapmadığı için hasta tarafından fark edilmez. Bu yüzden hasta doktora başvurmayacağı için, tanısı da konulamayacaktır.

Prof. Dr. Sinan ZEREN

Iyi gunler Dr. Bey 26 yaşındayım ve Kayseri de özel bir hastanede nörofizyoloji teknisyeniyim yaklaşık 10 yıldır böbrek taşı şikayeti ile uğraşıyorum ... devamı