Böbrek taşı ağrısıyla doktora başvuran hastalara, öncelikle kuvvetli ağrı kesiciler yapılır. Ameliyat yapılmadan önce, ESWL denilen böbrek taşlarının dışarıdan ses dalgalarıyla kırılması yöntemine başvurulabilir ve bütün taşlar kırılabilir.
Ancak ESWL’ye başvurmadan önce, 6 milimetreden küçük taşları ilaç tedavisiyle ve bol su tüketerek ya da çok fazla hareket yaparak hastanın kendi başına düşürmesi önerilir.
ESWL ile dışarıdan ses dalgaları uygulayarak taşın kırılması mümkündür ve bu yöntemin başarı oranı yüzde 70-80’dir. Fakat bu oran, taşın bulunduğu yere göre oldukça değişkendir.
Kırma yöntemine dirençli taşlar
Bazı taş çeşitleri taş kırma yöntemine dirençlidir. Bunlar kalsiyum oksalat monohidrat denilen taşlardır ve kırılmaları oldukça zordur. Keza sistin taşları da, ESWL yönteminden çok fazla yarar görmezler.
Taşın büyüklüğünün 6 milimetreden küçük olduğu şartlarda, bir hafta ya da 10 gün süreyle ilaç tedavisi verilir. Bu ilaç tedavisi üreter kanalı genişletir ve bu genişleme için bir süre beklenir.
Eğer ilaç yoluyla taş düşmemişse, ağrıya ya da böbrekte genişlemeye neden oluyorsa, diğer tedavi yöntemlerine geçilir. Bu durumda ilk başvurulan tedavi yöntemi, ESWL denilen vücut dışı taş kırma yöntemidir.
ESWL yöntemiyle tedavi edilemeyen ya da kırıldıktan sonra üreteri tıkayan taşlarda, üreteroskopi denilen kapalı bir ameliyat yöntemiyle taş lazerle kırılır. Fakat bu yöntemde hastanın mutlaka narkoz alması gerekir.

Prof. Dr. Sinan ZEREN

Iyi gunler Dr. Bey 26 yaşındayım ve Kayseri de özel bir hastanede nörofizyoloji teknisyeniyim yaklaşık 10 yıldır böbrek taşı şikayeti ile uğraşıyorum ... devamı