Nedir

Saatlerce sürekli bilgisayar ekranına bakmak modern iş dünyasının bir parçası haline gelmiştir. Kaçınılmaz olarak, bu durum gözlerinizi epey zorlayabilir.

Bilgisayar kullanımının sebep olduğu göz sorunlarının adı bilgisayar görme sendromudur (CVS). CVS sadece bir tek göz sorunu değildir. Bu terim daha ziyade bilgisayar kullanıcılarının yaşadıkları çeşitli göz yorgunluklarını ve göz ağrılarını kapsar.

Tavsiyeler

Göz Sağlığıyla İlgili Tavsiyeler

Soru: Kızım geceleri loş bir ışıkta kitap okumaktan hoşlanıyor. Bunun gözlere zarar verebileceği doğru değil mi?

Cevap: Halk arasındaki inanışa göre karanlıkta okumak gözleri bozar. Ama geceleri yorganlarının altında kitap okumayı seven çocuklar sevinebilir, çünkü bu söylence yanlıştır.

Cleveland Clinic Cole Göz Enstitüsünde bir oftalmolog olan Richard Gans şöyle söylüyor: “Loş ışık, gözlerin odaklanmasını zorlaştırabilir; bu da kısa süreli göz yorgunluğuna sebep olabilir.” Ama araştırmalar, bilgisayarla ilgili göz sorunlarının yaygın olduğunu gösteriyor. Bilgisayar ekranı önünde çalışan kişilerin yaklaşık % 50 ila % 90’ı göz sorunlarıyla ilgili ortak belirtilere sahiptir.

Bunun yanı sıra, bilgisayar görme sendromuna yakalanabilecek kişiler sadece çalışan yetişkinler değildir. Taşınabilir bilgisayar oyunları oynayan ya da bütün gün boyunca okulda bilgisayar kullanan çocuklar da bilgisayar kullanımıyla ilgili göz sorunları yaşayabilir (özellikle ışıklandırma ve bilgisayarın konumu ideal değilse).

Nedenleri

Bilgisayar Ekranı Görmeyi Nasıl Etkileyebilir?

Bilgisayar görme sendromu, karpal tünel sendromuna ve iş yerinde, tekrarlanan zorlamalar nedeniyle oluşan diğer hasarlara benzer. Aynı hareketi tekrar tekrar yaptığınızda meydana gelir. Tıpkı diğer tekrarlayıcı zorlama hasarlarında olduğu gibi, bilgisayar görme sendromu da, faaliyet ne kadar uzun sürerse o kadar kötüleşebilir.

Bilgisayarda çalışmak, gözlerinizin sürekli odaklanmasını, ileri geri hareket etmesini ve gördüğünüz şeyle aynı hizada olmasını gerektirir. Evraklarınızı okumak için aşağıya bakmanız ve sonra bilgisayarda yazmak için tekrar yukarı bakmanız gerekir; ve gözleriniz, beyninizin yorumlaması için net bir resim oluşturmak amacıyla ekranda değişen simgelere uyum sağlamak zorundadır.

Tüm bu fonksiyonlar göz kaslarınızın çok büyük çaba göstermesini gerektirir. Bilgisayarda çalışmak, gözleriniz için, bir kitap ya da bir evrak okumaktan daha zordur; çünkü bilgisayar ekranında kontrast, titreşme ve parlaklık gibi unsurlar da işin içine girer. Eğer miyopluk ya da astigmatlık gibi bir göz sorununuz varsa; bilgisayar kullanırken gözlük takmaya ihtiyacınız varsa, ama takmıyorsanız ya da yanlış gözlük kullanıyorsanız bilgisayarla ilgili göz sorunlarının ortaya çıkması daha olasıdır.

Bilgisayarda çalışmak, yaşlandıkça daha da zor hale gelir. Çünkü göz merceğinin esnekliği azalır. Yakındaki ve uzaktaki nesnelere odaklanma yeteneği yaklaşık 40 yaşından sonra azalmaya başlar. Bu duruma presbiyopi denir.

Belirtileri

Bilgisayar Görme Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Bilgisayar görme sendromunun gözlere uzun vadeli herhangi bir zarar verdiğine (örneğin, katarakt) dair bir kanıt yoktur. Ancak, düzenli bilgisayar kullanımı, gözün önemli ölçüde yorulmasının ve rahatsız olmasının sebebi olabilir.

Eğer bilgisayar görme sendromunuz varsa, aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:

  • Bulanık görme
  • Çift görme
  • Kuru, kızarmış gözler
  • Göz kaşınması
  • Başağrıları
  • Boyun ya da sırt ağrısı

Eğer bu belirtiler tedavi edilmezse, çalışma performansınızı önemli ölçüde etkileyebilir.

Tedavisi

Bilgisayar Görme Sendromunun Giderilmesi için Herhangi Bir Yöntem Var mı?

Çalışma ortamınızda birkaç basit değişiklik yapmak bilgisayar görme sendromunun belirtilerini önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilir.

• Parlaklığı Önleyin: Bilgisayar ekranı üzerindeki parlaklığı azaltmak için etrafınızdaki ışıklandırmayı değiştirin. Eğer yakındaki bir pencere, ekranınıza parlaklık veriyorsa parlaklık yok olana kadar ekranınızın yerini değiştirin ve perdeleri kapatın. Eğer tepedeki ışıklar çok parlaksa, patronunuzdan daha loş bir ışık koydurmasını rica edin ya da ışığı masanıza eşit şekilde dağıtacak bir masa lambası alın. Ekranın üzerine parlaklık filtresi koymak da gözlerinizi korumanıza yardımcı olabilir.

• Masanızı yeniden düzenleyin: Araştırmacılar, bilgisayar ekranı için en ideal konumun yüzünüzden yaklaşık 50-70 cm uzakta göz hizasının biraz aşağısında olduğunu görmüşlerdir. Ekran bu konumdayken, ekranda ne olduğunu görmek için boynunuzu germek ya da gözlerinizi zorlamak zorunda kalmazsınız. Bilgisayar ekranınızın yanına bir sehpa yerleştirin ve çalıştığınız evrakları bu sehpanın üzerine koyun. Böylece bilgisayarda yazı yazarken ekrana bakmak için başınızı kaldırmak ve masaya bakmak için başınızı tekrar aşağıya doğru eğmek zorunda kalmazsınız.

• Gözlerinizi dinlendirin: Gözlerinizi dinlendirmek için her 20 dakikada bir ekrandan başka bir yere bakın. 20 saniye boyunca pencereden dışarıya bakın ya da odayı izleyin. Gözlerinizin nemli kalmasını sağlamak için gözlerinizi sık sık kırpıştırın. Eğer gözleriniz aşırı kuruyorsa, göz damlası kullanın.

• Bilgisayarınızda ayarlar yapın: Eğer gözleriniz rahatsızsa, bilgisayarınızı fabrika ayarlarıyla kullanmak zorunda değilsiniz. Görüşünüz için en iyi ayarları bulana kadar parlaklığı, kontrastı ve yazı boyutunu düzeltin.

Düzenli muayene için göz doktorunuza gidin. Çalışırken yaşadığınız göz yorgunluğu ya da diğer sorunlar hakkında doktorunuzu bilgilendirin. Bilgisayarla ilgili görme sorunlarınızı düzeltmek için gözlüğe ya da lense ihtiyacınız olabilir. Oftalmolog, sadece normal gözlüğünüzü kullanmanızın yeterli olup olmayacağına ya da bilgisayar için özel bir gözlüğe ihtiyacınızın olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca çocuklarınızın gözlerini de sık sık kontrol ettirin. Çocuklarınızın kullandığı bilgisayarların doğru yükseklikte olup olmadığını ve parlaklığı en aza indirmek için ideal ışıklandırmanın olup olmadığını kontrol edin.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı