Bebeklerin zeka gelişiminde, anne babaların oyuncakları, çocukla birebir kontak kurarak, etkileşim içine girerek kullanmaları çok önemlidir. İlk 1 yıl içinde anne babalar bebekleriyle oynamak için günde 1-2 saat zaman ayırmalıdırlar. Önemli bir diğer nokta, televizyon gibi tek yönlü uyaranların bebeğin hayatına kesinlikle sokulmamasıdır. Çünkü televizyon bebeğin hem zekasını hem de dikkatini çok fazla negatif etkiler. Oyuncak seçimi ise yaşına göre, uzman desteği alınarak ve eğitsel olanlar tercih edilerek yapılmalıdır. Özellikle ilk başlarda, oyuncaktan daha önemli olan bebeğin dokunsal aktiviteleri, bebeğin anne ve babayla girdiği tensel temaslardır. Oyuncaklar genellikle 2-3 ay arasında kullanılmaya başlanır. En başta takip çok önemlidir. Daha sonra bebek büyüdükçe yavaş yavaş el kullanımı ve el ile göz koordinasyonuna yönelik oyuncaklar devreye girer.

Bunların ardından belirli dönemlerde, bebeğin motor gelişimini etkileyecek oyuncaklar, daha sonra yine hem el göz kullanımını hem de motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar kullanılabilir. Bebeklere 4.-5. aydan itibaren evdeki kap kacak, tencereler, tabaklar oyuncak olarak verilebilir. Evdeki pek çok şey oyuncak olarak yaratıcı bir şekilde kullanılabilir. 5.-6. aydan itibaren yavaş yavaş üst üste dizilen oyuncaklar, puzzlelar kullanılabilir. Bebeğin beyninde belli resimleri tamamlamasını sağlayacak, yanı sıra belli sınıflamalar yapmasını sağlayacak şekilde oyuncaklar tercih edilebilir. Odanın çok fazla oyuncakla dolu olmaması daha yerinde olacaktır. 4. aydan sonra bebeklerle kitap okumaya başlanır. Bunu yaparken onlarla göz kontağı kurmak, göstererek okumak son derece etkilidir. İlk birinci yılın ikinci yarısında, bebeğe bir albüm yapılabilir. Bu albüme bebeğin ilgisini çeken şeylerin, annenin, babanın resimleri konulabilir. Bu resimler bebeğe teker teker gösterilebilir. Bebeğin gelişiminde bu gibi şeyler ve tekrarlar son derece önemli faktörlerdir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

sperm dna %39 hasarlı gozukuyo.bu bebek ıçın etkenmı.10 yıldır bebegimiz yok.4 tup bebek negatif.embriyo gelişmıyor. ne tavsiye edersiniz... devamı