Konuşma konusunda, her bebeğin kendine özgü bir gelişim hızı vardır. Bu yüzden her bebek için geçerli olacak kesin bir ölçü vermek doğru olmayacaktır. Bu konuda ancak genelleme yapılabilir. Genellikle ilk 3 ay içinde bebekler, daha çok refleksif hareketlerde bulunur. Çığlık atar, gıgıldar, kendi sesini tanımaya çalışır. 6 aydan itibaren ise ses organlarını kontrol etmeye başlar. Farklı sesler çıkarır ve bunun kendisinden çıktığının farkına varır. 6 aydan itibaren daha çok dudak sesleri denilen, bebeğin dudağını hareket ettirerek, dudağında sesi engelleyerek ve patlamalı heceler çıkararak heceleme süreci başlar.

Bu heceleme, özellikle 9 ile 12. aylar arasında örneğin "baba”, "düt”, kedi gördüğünde "miyav” demek gibi ilk anlamlı kelimeleri seslendirmek şeklinde devam eder. Böylece hecelemeden kelime seslendirmeye doğru gelişim aynı zamanda gördüğü şeyleri tanıma ve isimlendirmekle iç içe geçer. Sonuç olarak bu periyotlar içinde gözlenen bir bebek, 1 yaşına kadar tekrarlayan heceli kelimeleri kullanabiliyorsa ve iki kelimelik cümleler kurabiliyorsa bu, bebeğin konuşma becerisinin sağlıklı bir gelişim içinde olduğunu gösterir. Bu süreç, bu nedenle iyi ve dikkatli bir şekilde gözlenmelidir.
İLGİLİ MAKALE

Dil Gecikmesi

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Konuşma Başı 9 HAZİRAN 15:32 Hocam kolay gelsin ben denizliden filiz size derdimi nasıl anlatsam bilemiyorum . Sorunum hocam benim 2007 doğumlu gayet ... devamı