Bebek ağladığı zaman, genellikle kucağa alındığında sakinleşir. Eğer sakinleşmiyorsa, daha ciddi bir sorun olduğu düşünülebilir. Ağlamak bebeğin kendini ifade etme biçimi olduğuna göre, önemli olan neden ağladığını, ne istediğini anlayabilmektir. Dolayısıyla sorun anlaşıldığında ona göre bir çözüm bulmak da mümkün olur. Örneğin bebek acıktığı için ağlıyorsa, besleyerek sakinleştirilir. 

Ortamdan rahatsızsa, oradan uzaklaştırılır, altı kirliyse değiştirilir. Eğer bebek kucağa alındığı halde ağlamaya devam ederse, ya başka bir sorunu vardır ya da fiziksel bir rahatsızlığı olduğu düşüncesiyle harekete geçmek gerekir. Bazen bebeğin karnı tok ve altı temiz olmasına rağmen ağlayabilir. Bu konudaki tepki, bebeğin yaşına göre değişir. Yeni doğan bebekler ağladığında, hemen kucağa alınarak ilgi gösterilmelidir. Ancak 3 aylık bebekler ağladığında bu ilgi biraz azalabilir. 

Biraz daha ağırdan alınabilir, bebeğin kendini sakinleştirmesi için birkaç dakika izin verilir. Çünkü kendi kendini sakinleştirme, öğrenilebilen bir şeydir. Özellikle normalin dışında, dikkat çekici bir ağlama söz konusu değilse, bebeğin bir sıkıntısı yok gibi görünüyorsa, bebeğin kendini sakinleştirmesi için birkaç dakika beklemekte fayda vardır.

Op. Dr. Mircan MİROĞLU

mrb hocam benim 6 aylık bir oğlum var.suan cerrahpaşaya gidip gelmekteyiz doğuştan duymadığının bilgisi verildi testlerden geçemiyoruz.siz yeni doğan ... devamı