Nedir

Bağırsak Gazı

Yemek yerken, bir şey içerken veya sakız çiğnerken hava yutarsanız mide ve bağırsakların üst kısmında bağırsak gazı oluşabilir. Hava yutulmasından kaynaklanan bağırsak gazı genellikle geğirmeyle geçer.

Bağırsak gazı aynı zamanda kalın bağırsağınızda da, bakterilerin sindirilmemiş besinleri parçalaması sonucu normal bir yan ürün olarak oluşabilir. Bakteriyel aktiviteden kaynaklanan bağırsak gazı hidrojen, karbondioksit ve bazen metandan oluşur, genellikle rektumdan dışarı atılır (gaz çıkarma).

Günlük etkinlikler ve besinlerin parçalanmasının normal bir sonucu olarak çoğu kişi günde birkaç kez anüsten gaz çıkarır. Bazen aşırı bağırsak gazı bir sindirim bozukluğunu işaret edebilir.

Sebepleri

Sebepleri

Gaza neden olan yiyecekler

Bazı yiyecekler kolay sindirilemeyen maddeler içerir. Bu nedenle, bu maddeler kalın bağırsağa kadar değişmeden gelir ve burada bulunan bakteriler tarafından daha basit meddelere (gazlar da dahil) parçalanır. Genel olarak gaz üreten yiyecek ve maddeler şunlardır:

  • Fasulye ve mercimek
  • Laktoz içeren süt ürünleri
  • Bazı meyvelerde bulunan ve aynı zamanda tatlandırıcı olarak kullanılan fruktoz ve sorbitol.

Gaza neden olan sindirim bozuklukları

Aşırı bağırsak gazı (günde 20 kezden daha fazla geğirmek ya da gaz çıkarmak) bazen aşağıdaki sindirim bozukluklarının bir göstergesi olabilir:

  • Çölyak hastalığı
  • Damping sendromu
  • Gıda intoleransı ya da besin alerjisi
  • GÖRH (Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı)
  • Gastroparezi (mide felci)
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Laktoz intoleransı
  • Ülser
  • Kısa bağırsak sendromu

Belirtileri

Ne Zaman Doktora Gitmeli

Kendi başına bağırsak gazı nadiren ciddi bir durumun işareti veya belirtisidir. Bu, rahatsızlık ve utanca neden olabilir, ama genellikle sadece normal işleyen bir sindirim sisteminin işaretidir. Eğer bağırsak gazından rahatsız oluyorsanız beslenme biçiminizi değiştirmeyi deneyin.

Ama gaz, kalıcı ya da şiddetliyse veya kusma, ishal, kabızlık, istemsiz kilo kaybı, dışkıda kan ya da mide yanması buna eşlik ediyorsa doktorunuzla görüşün.

Teşhis

Gaz belirtilerine önemli bir rahatsızlık yol açabileceği için, bu sebepler bertaraf edilmelidir. Doktorlar genellikle beslenme alışkanlıkları ve belirtileri incelerler. Doktorlar hastadan belli bir sure boyunca yedikleri ve içtikleri gıdaların günlüğünü tutmaları isteyebilir.

Eğer laktaz enzimi azlığının gazın sebebi olduğundan şüpheleniliyorsa, doktorlar belli bir sure süt ürünlerinin alınmamasını tavsiye edebilir. Laktoz toleransını teşhis etmek için kan veya nefes testi yapılabilir.

Ayrıca kişinin kolonda mı çok fazla gaz ürettiğini yoksa normal gazın geçişine karşı bir hassasiyeti olup olmadığını belirlemek için, doktor hastadan bir günde kaç defa gaz çıkardıklarını da günlüklerine eklemesini isteyebilir. Beslenme alışkanlıklarının dikkatli bir şekilde incelenmesi ve çıkarılan gaz miktarı belli gıdalarla ilişkilendirilebilir ve sorunun önemi belirlenebilir.

İnsanlardaki belirtiler değişken olduğu için, doktor fiziksel muayene dışında hastanın belirtiler ve diğer faktörlere bağlı olarak diğer teşhis testlerinin yapılmasını isteyebilir.

Tedavi

Tecrübeler gazın verdiği rahatsızlıkları azaltmanın en iyi yolunun beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, ilaç almak ve yutulan hava miktarını azaltmak olduğunu gösterir.

Beslenme

Doktorlar gaza yol açacak gıdaları daha az yemelerini söyleyebilir. Ama bazı insanlar için bu, meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve süt ürünleri gibi bazı sağlıklı gıdaların da yenmemesi anlamına gelecektir.

Doktorlar ayrıca şişkinliğin ve rahatsızlığın önlenmesi için yüksek yağ içeren gıdaların alınmasının sınırlanmasını önerebilir. Bu midenin daha hızlı boşalmasına yardımcı olarak gazın ince bağırsaklardan geçişine imkan verecektir. Bununla birlikte, belli gıdaların yol açtığı gaz kişiden kişiye değişiklik gösterir. Beslenme alışkanlıklarında etkili değişiklikler hangi gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini görmek için deneme yanılma yöntemiyle öğreneceklerinize bağlıdır.

Reçeteli İlaçlar

Doktorlar özellikle iltihabi bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkları olan kişilerde belirtileri azaltmak için ilaç verebilirler.

Prof. Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ

Hocam,bağırsak sarkması ameliyatı geciktirilebilir mı?... devamı