Basit ateşli havaleler altta yatan önemli bir nedene dayanmadıkları koşullarda, çocuklarda hiçbir hasar bırakmaz. Ateşli havale geçiren çocuklarla, ateşli havale geçirmeyen kardeşleri arasında yapılan çalışmalarda, okul başarısı ve sosyal IQ açısından bir fark olmadığı gösterilmiştir. Yani ateşli havale çocukların zekalarını etkileyen bir etkide bulunmaz. Eğer çocuk ateşli havale geçirdiğinde 18 aylıktan küçükse, 38,5 derece civarında daha düşük bir ateşle ve ateşin başlangıcına yakın bir zamanda havale geçirmişse, bunun altta yatan organik bir nedeni varsa, o zaman ateşli havalenin tekrarlama riski daha yüksektir.

Bu çocuklarda komplike febril konvülsiyon denilen ve daha uzun süren bir havale söz konusudur. Aynı enfeksiyon döneminde, bir gün içinde 2-3 kere havale geçirmiş olabilirler. Bütün bunlar havale riskini arttıran faktörlerdir. Ancak genel olarak ateşli havale selim bir hastalıktır ve kalıcı bir hasar bırakmaz. Ancak toplumsal olarak, ateşli havale geçiren çocuklarda epilepsi riski biraz daha artmaktadır. Fakat bu risk çok fazla değildir. Eğer çocukta havale 15 dakikadan kısa sürmüşse, aynı enfeksiyon sırasında bir kez havale geçirmiş ve tekrarlamamışsa, yani havale basit ve kısa süreli ise, risk sıfıra yakındır. 

Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU

sayın hocam merhaba ben zeynep benim 5 yaşında bi oğlum var 3 yaşındaken 1 kez ateşli havale geçirdi geçtiğimiz salı günüdeokulda biraz ateşi vardı be... devamı