Nedir

Gözlük, lens ve cerrahiyle kolayca düzeltilebilen bir göz hastalığıdır.

Astigmatizmin sebebi korneanın kavisindeki düzensizlikten kaynaklanır ve ışık kırılma hatalardan yalnızca biridir. Belli bir dereceye kadar hemen herkeste astigmatizm vardır. Kornea kavisindeki düzensizlik fazlaysa tedavi gerektirir.

Bir kişinin gözleri doğal olarak küre şeklindedir. Normal şartlar altında ışık göze girdiğinde eşit olarak dağılır ve nesnenin net bir görüntüsünü yaratır. Ne var ki astigmatizmi olan kişinin gözü bir kaşığın arkası gibi yanlara doğru çekilmiş bir küredir.

Bu kişide ışık göze girdikten sonra bir yönde diğer yöne göre daha fazla kırılır ve nesnenin yalnızca bir parçasının odakta olmasına izin verir. Herhangi bir uzaklıktaki nesneler bulanık veya dalgalı görülebilir.

Sebepleri

Astigmatizm kalıtsal olabilir ve genellikle doğuştandır. Ayrıca göz kapaklarının, kornea üzerinde ağırlığından, yanlış duruştan veya yakından bakma gerektiren çalışmalar yapmaktan da kaynaklanabilir.

VİDEO: ASTİGMATİZMİN SEBEBİ NEDİR?

Gözün kornea dokusundaki şekil bozukluğundan dolayı cisimlerden yansıyan ışınlargörme merkezinde değil iki farklı noktada odaklanıyorsa astigmat kusuru oluşur. Kişi hem yakın hem uzak mesafede net göremez. Gözlük-Kontakt lens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle astigmat tamamen tedavi edilebilir.

Belirtileri

Astigmatizmi tespit edilmeyen insanlar genellikle baş ağrısı, yorgunluk, göz yorgunluğu ve her uzaklıkta bulanık görme yaşar. Bu belirtiler illa da astigmatizm olduğu anlamına gelmese de, bir veya birkaç belirti gösteriyorsanız, gözlerinize baktırmanız gerekir.

VİDEO: ASTİGMATİZM

Astigmat‘ı olan kişiler uzak ve veya yakında bulanık veya gölgeli görürler. Görüntü hiçbir zaman keskin değildir. Bir yönde net olan çizgiler 90 derece aksinde bulanık görülebilirler. Mesela pencerenin dik kenarları netken yatay kenarları bulanık görülebilir. Daha net görme eforu baş ağrısı ve göz etrafında ağrı ,baskı yapabilir ve kişi kolay yorulup işi bırakmak zorunda kalabilir. Astigmatism değişik dercelerde olabilir ve gözlük veya lens takanların %30-40 ında astigmat bulunur. Astigmat tek başına olabileceği gibi miyop veya hipermetropla birlikte olabilir.

Testleri

Optometri uzmanı veya göz doktorunuz, detaylı göz muayenesi yoluyla astigmatizmi teşhis edebilir. Astigmatizm, miyop (uzağı görememe) veya hipermetrop (yakını görememe) gibi diğer kırılma rahatsızlıklarıyla birlikte mevcut olabilir. Ne yazık ki okul çocuklarında astigmatizm teşhis edilmeden kalır. 

Astigmatizm yavaş yavaş arttığı için, görüş gücünüzde ciddi değişiklikler gördüğünüz anda optometri uzmanınız veya göz doktorunuzla görüşün. Optemetri uzmanları gözlerin genel sağlığını inceleme, gözlük ve kontak lens reçetesi verme konusunda özel eğitim almış insanlardır. Göz doktorları muayene, teşhis ve hastalığın ilaç veya ameliyatla tedavisi gibi gözle ilgili bütün rahatsızlıklara bakarlar.

Tedavisi

Astigmatınız kaç derece olursa olsun doğru bir şekilde reçete edilmiş gözlükler veya kontakt lenslerle düzeltilebilir. Çok az astigmatı olan bir kişi için, eğer uzağı veya yakını görememe durumları yoksa düzeltici lensler verilmeyebilir. Eğer astigmatınız orta veya yüksek seviyedeyse muhtemelen düzeltici lenslere ihtiyacınız vardır.

VİDEO: ASTİGMATİZM VE KONTAK LENS

  • Düzeltici lensler (gözlükler veya kontak lensler). Astigmat için torik lensler denilen düzeltici lensler reçete edilir. Torik lensler ışığı diğer yöne göre bir yönde daha fazla kırar. Testlerden sonra göz doktorunuz astigmatınız için ideal torik lensi reçete eder.
  • Refraktif ameliyat. Astigmatın başka bir tedavisi de, refraktif veya lazer göz ameliyatıyla korneanın şeklini değiştirmektir. Çeşitli refraktif ameliyat türleri var olsa da, kişiye bağlı olarak özel bir tedavi tavsiye edilir.

VİDEO: LAZERLE ASTİGMAT TEDAVİSİ

Refraktif ameliyatlar retina sorunları, kornea çizikleri veya herhangi bir göz hastalığı olmayan sağlıklı gözler gerektirir. Hangi refraktif ameliyat veya tedavinin sizin için doğru olduğuna karar vermeden önce bütün seçenekleri ve ihtimalleri değerlendirmek günümüzde giderek daha önem kazanır.

VİDEO: ASTİGMATİZMDE GÖZLÜK KULLANMAK

Op. Dr. Buket AYOĞLU

ASTİGMAT OLAN GÖZ KERATOKONUSA ÇEVİRİR Mİ? YANİ KERATOKONUS İLE ASTİGMAT İLŞKİSİ TAM OLARAK NEDİR? TESEKKUR EDERIM... devamı