Artrit tek bir hastalık değil, 100’den fazla tıbbi durumu kapsayan, A.B.D’de 46 milyon yetişkin ve 300.000 çocuğu etkileyen genel bir terimdir. Bu tıbbi durumlar kas iskelet sistemini ve özellikle de eklemleri etkiler. Sık görülen eklem problemleri arasında enflamasyon, sertlik ve ağrı bulunur. Ağrı vücudun alarm sistemidir ve yanlış giden bir şeyler olduğuna işaret eder. Ancak artrit ağrısının azaltılma şekli kişiden kişiye değişir.

Öncelikle doktora muayene olunmalıdır. Bu sayede kişi ağrısını daha iyi anlar ve kullanacağı yöntemi daha iyi değerlendirebilir. Kişi ağrının nerede hissedildiğini, ne sıklıkta hissedildiğini ve şiddetini not alarak bir liste oluşturabilir. Ayrıca alınan ilaçlar ve dozları da listelenmelidir.

Sıcak-soğuk tedavileri kullanılabilir. Bu yöntemler şişmeyi azaltmada, ağrıyı azaltmada ve kası rahatlatmada etkilidir. Soğuk torba uygulamak ağrılı alanı uyuşturur ve belirtiler aniden kötüleştiğinde kullanılmalıdır. Sıcak torbalar ise eklemlere olan kan akışını artırır ve kasları rahatlatır. Herhangi birini uygulamadan önce cildin kuru olmasına ve yanmak veya donmaktan korunması için örtülü olmasına dikkat edin. 15 – 20 dakika boyunca uygulayın ve tekrar başlamadan önce cildin normal sıcaklığına dönmesini bekleyin. Açık yaralara uygulamanız tavsiye edilmez.

Doktorunuzla bir egzersiz programı oluşturun. Düzenli egzersiz yapmanın amacı eklemleri esnek ve hareketli tutmaktır. Bu egzersiz programları genellikle yüzme veya yürüme gibi temel aktivitelerden oluşur. Her gün birkaç egzersizle başlayın ve vücut ağrı hissetmeyecek şekilde artırarak devam edin.

Ağrı kesici alabilirsiniz. Reçeteli ve reçetesiz ilaçlar artrit belirtilerini azaltır. En sık kullanılanlar asetaminofen ve ibuprofendir. İbuprofen ağrıyı keserken enflamasyonu da azaltır. Bunlar etkili olmazsa doktorla daha güçlü ilaçlar hakkında konuşulabilir. 

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

Ben 16 yaşındayım ve el eklemim şiş arada ağrıyor ama beni rahatsız etcek kadar degil ve ayak eklemimde dışarı çıkıntı var üniversite hastanesine gitt... devamı