Nedir

Nedir?

Araknafobi, yani örümcek korkusu, en yaygın fobilerden biridir. Örümceklerden korkan bu insanlar, bir örümceğe maruz kalmamak için uzun yollar kat edebilirler. Yürüyüş veya kamp gibi örümceklere maruz kalmanın yüksek olduğu etkinliklere katılmak istemeyebilirler.

Belirtiler

Belirtiler

Eğer araknafobiniz varsa, muhtemelen bir örümcekle karşı karşıya gelmemek için yolunuzu değiştirebilirsiniz. Evinizde bir örümcek bulursanız iki şekilde tepki gösterebilirsiniz: çığlık atıp kaçmak veya olduğunuz yerde donakalmak. Kendi kendinize örümceği öldüremeyebilirsiniz; bunun yerine sizi durumdan kurtarmaları için bir arkadaşınıza veya bir aile üyenize güvenirsiniz. Eğer yalnızsanız örümcekle uğraşmaktansa evden ayrılmayı tercih edebilirsiniz.

Sonuç olarak kendinizi örümceklerden korunmak için gösterdiğiniz bir çabada etkinliklerinizi sınırlarken bulabilirsiniz. Yürüyüş veya kamplar sizin için zor veya imkansız olabilir. Hatta hayvanat bahçesini gezmek veya açık alanda yapılan sporlara dahil olmak bile sizin için ürkütücü olabilir.

Sebepler

Sebepler

Uzmanlar hala araknafobiye nelerin neden olduğu konusunda emin değildir. Yine de birkaç teori vardır. En yaygın teorilerden biri evrimci psikologlar tarafından ileri sürülmüştür. Bu görüş araknafobinin atalarımız için bir hayatta kalma tekniği olduğunu önerir. Çoğu örümcek tehlikeli olduğu için, birçoğu insanlara karşı bir tehlike arz etmese de örümceklerden korkmak, insanları hayatta kalma ve üremeye daha meyilli hale getirmiş olabilir.

Başka psikologlar, kaplanlardan timsahlara çoğu hayvanın eski zamanlarda insanlara daha fazla tehlike arz ettiğini tartışıyor. Ama bu hayvanların fobileri bu kadar yaygın değildir. Bu nedenle psikologlar, araknafobinin örümceklerin doğasıyla ilgili kültürel inançlara daha çok dayandığını düşünüyor.

Tedavi

Tedavi

Bütün özel fobiler gibi araknafobi de en yaygın şekilde terapi yoluyla, özellikle de bilişsel-davranışçı tekniklerle tedavi edilir. Antidepresan veya sakinleştirici ilaçlar da aynı zamanda kullanılabilir. Bazı yeni araştırmalar, hastanın görsel örümcek simgelerine maruz bırakıldığı görsel gerçeklik terapisinin de, eski bir teknik olan hastayı kademeli bir şekilde canlı örümcekleri izlemeye maruz bırakma tekniği kadar işe yarayabileceğini göstermiştir.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

12 yasindaki kizimda örümcek fobisi var. Önceleri aldiris etmedim ama simdi ciddi takinti haline geldi. Yeni biryerlere gitmekten, acik havada piknik ... devamı