Kulağın dış kısmındaki bezler kulak kiri denilen maddeyi üretir. Kulak kirinin işlevleri arasında dış kulak kanalını korumak ve kayganlaştırmak ayrıca kulak enfeksiyonlarına sebep olabilecek kirleri hapsetmek yer alır. Anormal kulak kiri durumları arasında çok miktarda kulak kiri üretimi ve sertleşmiş kulak kiri yer alır. Genellikle ev tedavileri anormal kulak kiriyle ilgili durumları tedavi eder fakat bazı kişilerin doktora görünmesi gerekir.

Kulak kiri yapışkan, sarı bir maddedir ve doğal olarak kulak kanalından dışarı atılır. Kulak kirini temizlemeye çalışmak kirin kanalın derinliklerine gitmesine sebep olarak, katılaşmasına yol açabilir. Kulak kiri ayrıca kaşıntı ve koku gibi belirtilere sebep olabilir.

Bazı kişilerde kulak kiri üretimi doğal nedenlerle daha fazladır. Sertleşmiş kulak kiri ise işitme cihazı kullanımı veya kulağı sivri bir cisimle karıştırmak sonucunda görülebilir. Çünkü bunlar kulak kirini kulak zarına doğru iterek burada birikmesine ve sertleşmesine neden olabilirler.

İşitme kaybı sertleşmiş kulak kirinin kulak kanalını tıkaması sonucunda görülebilir. Kulak kiri kulak ağrısına, kulakta doluluk hissine veya çınlamaya yol açabilir.

Anormal kulak kirinin tedavisinde tıkanıklık veya kulak kirinin aşırı miktarı giderilir. Hidrojen peroksit  veya mineral yağı gibi damlalar kullanmak kulak kirini yumuşatabilir veya aşındırabilir. Ilık tuzlu su çözeltisi veya musluk suyuyla kulağın sulanması kulak kirinin atılmasını sağlayabilir. Şeker hastası olan kulak zarı delinmiş kişiler doktor tarafından tavsiye edilmedikçe kulaklarına sıvı koymaktan kaçınmalıdır.

Ev tedavileri başarılı olmazsa doktor özel ekipmanlarıyla durumu tedavi edebilir. Kulak zarı yırtılmış kişiler veya şeker hastası, zayıflamış bağışıklık sistemi gibi kronik bir medikal durumu olan kişiler kulak kirinin güvenle alınması için doktora danışmalıdır. 

Op. Dr. Mircan MİROĞLU

yeğenimde 1 yaşından sonra ani işitme kaybı yaşadı sağ kulak hiç duymuyor sol kulak hafif duyuyor ne yapmamızı tavsiye edersiniz bilgi verirseniz sevi... devamı