Nedir

ANA Testi

Anti-nükleer antikor testi (ANA), kanınızdaki antinükleer antikor isimli proteini tespit eder. Bağışıklık sistemi, normalde enfeksiyonla savaşmak için antikor üretir. Bazı durumlarda ise, vücudun bağışıklık sistemi (immün sistemi), kendi vücut hücrelerine karşı antikorlar üretip onları yok etmeye çalışır. ANA testi, söz konusu antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır. ANA testinin bir diğer adı ise FANA’dır (Floresan antinükleer antikor).

Eğer ANA testinizin sonucu pozitifse bağışıklık sisteminiz, kendi sağlıklı dokularınıza bir saldırı başlatmış (otoimmün reaksiyon) demektir. Otoimmün reaksiyonun hedefi genellikle bağdoku olduğu için, sonucunda gelişen hastalıklar bağdoku hastalıkları olarak bilinir. Lupus, romatoid artrit ve skleroderma (deri kalınlaşması) bu hastalıklara örnektir.

ANA testinin sonuçları, bir bağdoku hastalığınız olup olmadığını kanıtlamaz. Diğer hastalıklarla beraber başka faktörler de hastalığınızın bir otoimmün reaksiyonu sonucunda geliştiğini destekliyorsa ANA testiyle teşhis, daha mümkün hale gelir.

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

Eğer tıbbi geçmişiniz, fiziksel muayeneniz ve belirtileriniz bir bağdoku hastalığına işaret ediyorsa doktorunuz ANA testi yaptırmanızı isteyebilir. Ağrılı eklemler ve açıklanamayan yorgunluk gibi bağdoku hastalıkları belirtilerinin çoğu belirgin değildir. Bu yüzden teşhis dikkatli bir fiziksel muayene ve test sonuçlarının bir uzman tarafından yorumlanması sonucunda konulur.

Doktorunuzun isteyebileceği diğer testler şunlardır:

  • Tam kan sayımı. Bu kan testi, genel sağlık durumunuzu değerlendirmek ve geniş bir yelpazedeki hastalıkları tespit etmek için kanınızdaki çeşitli bileşenleri ve özellikleri tespit eder.
  • İdrar tahlili. Testte geniş yelpazedeki hastalıkların saptanabilmesi için idrar örneğiniz incelenir.
  • Daha spesifik antikor testleri. Bazı hastalıklara özgü olan belirli antikorların varlığını tespit edebilmek için kan örneği incelenir.
  • Sed hızı (eritrosit sedimentasyon hızı) Kan testi, vücudunuzdaki iltihap oluşumunu tespit eder.

Nasıl Hazırlanacaksınız

Nasıl Hazırlanacaksınız?

Eğer kan örneğiniz sadece ANA testi için kullanılacaksa testten önce normal biçimde yiyip içebilirsiniz. Eğer kan örneğiniz başka testlerde de kullanılacaksa testten önce belli bir süre yemek yememeniz gerekebilir. Doktorunuz gerekli direktifleri verecektir.

Bazı ilaçlar testin doğruluğunu etkileyebilir. Bu yüzden doktorunuza kullandığınız ilaçların bir listesini vermelisiniz.

Neler Yaşayacaksınız

Ne Bekleyebilirsiniz?

ANA testi için, kolunuzdaki damardan kan örneği alınır. Bu kan örneği analiz için laboratuara gönderilecektir. Testin ardından günlük aktivitelerinize hemen dönebilirsiniz.

Sonuçlar

Sonuçlar

Antinükleer antikorlarının bulunması durumunda test sonucu pozitiftir. Pozitif test sonucu, bir hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Hastalığı olmayan çoğu kişinin ANA testi sonucu pozitif çıkar. Genellikle 65 yaşın üzerindeki kadınlarda yaygın olarak bulunur.

Mononükleoz gibi bazı bulaşıcı hastalıklar, antinükleer antikorlarının gelişimiyle ilişkilidir. Kan basıncını düşürmek için kullanılan ya da inme önleyici bazı ilaçlar da antinükleer antikor gelişimini tetikleyebilir.

Eğer doktorunuz bağdoku hastalığının varlığından şüpheleniyorsa muhtemelen birkaç test daha isteyecektir. ANA testinin sonuçları, doktorunuzun, belirti ve bulgularınızın nedenini tespit etmek için kullanabileceği bilgilerden biridir.

Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR

Hocam öncelikle merhabalar. Oğlum 8 yaşında ve görmede bulanıklık şikayeti üzerine doktora başvurduk. Üveit tanısı konuldu ve tedavisi devam etmekle b... devamı