Alkolün sağlık ve kalp hastalıkları üzerindeki etkisi karmaşıktır. Bazı kişilerde az miktarda alkol tüketimi dahi önemli risklere yol açabilir. Diğerlerindeyse makul miktarlarda alkol tüketimi belli ölçüde koruma sağlayabilir.

Makul Ölçülerde İçki İçmek Kalp İçin İyi Midir?

Bu noktada, doktorlar makul miktarlarda içki tüketiminin kalp için iyi olup olmadığından emin değildir. Alkol ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi açıklamak için araştırmalara devam ediliyor. Bununla birlikte son yıllarda elde edilen bulgular makul miktarlarda alkol tüketiminin (şarap veya bira) bazı kişilerde kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığını ileri sürüyor. 

Makul miktarlarda alkol tüketimi kadınlar veya kilosu düşük kişiler için günde bir kadeh, erkekler için de günde iki kadeh olarak tanımlanır. Bir içki yaklaşık olarak 350 ml bira veya wine cooler’a, 150 ml şaraba veya %80 alkol içeren 40 ml liköre eşittir.

Alkolün kalp sağlığına ilişkin tahmin edilen faydaları şunlardır: 

  • HDL veya “iyi” kolesterol seviyesini yükseltir.  
  • Kan basıncını düşürür. Kan pıhtılarının oluşumunu engeller (bu iyi veya kötü olabilir. Kalp krizlerini önleyebilir; fakat kanama riskini artırabilir).
  • Yüksek LDL veya “kötü” kolesterolün neden olduğu atardamar hasarlarını önlemeye yardım eder.

Bununla birlikte, alkol tüketiminin faydaları ve zararlarıyla ilgili daha fazla bilgimiz olmadan doktorlar daha sağlıklı bir yaşam için özellikle alkol alımını önermezler.

Alkol Tüketimi Zararlı Olabilir Mi?

Alkol tüketimi bazı kişiler için zararlı olabilir. Kalp yetmezliği, kardiyomiyopati (kalpte büyüme), yüksek kan basıncı, diyabet, aritmi (düzensiz kalp atışı) rahatsızlıkları ve inme, obezite, yüksek trigliserid geçmişi olan kişiler veya ilaç tedavisi uygulayan kişiler alkol tüketimiyle ilgili olarak doktorlarıyla görüşmelidir. Ayrıca eğer hamileyseniz veya daha önce alkol bağımlılığı sorunu yaşadıysanız alkolden uzak durun.

Amerikan Kalp Derneği, alkol kullanmayan kişileri alkole başlamamaları konusunda uyarır. Yukarıda sıralanan faydalar beslenme ve egzersizle de gerçekleştirilebilir. Alkol kullanımının faydaları ve riskleriyle ilgili olarak doktorunuzla görüşün.

Uzm. Dr. Tarık TURFAN

Merhabalar doktor bey.18 yaşındayım karaciğerimde yağlanma varmış bir hafta sonra ultrason vs bazı testlere giricekmişim.1 hafta önce alkol aldım ve d... devamı