Akciğer kanseri taramasında öncelikle tomografinin çok büyük bir anlamı yoktur. Çünkü bilgisayarlı kesityazar hem çok pahalı bir yöntemdir hem de hastaya çok yüksek miktarda ışın verilir. Bu bile kendi başına bir risk oluşturur.

Ancak hastalara 2 yılda bir yapılan çekapta hastanın kan şekerine, kolesterolüne bakılırken, bunların yanı sıra akciğer filmi çekilmesinde fayda vardır.

Sonuç olarak 40 yaşını aşmış bireylerde, özellikle de sigara içenlerde 2 yılda bir, bazı gruplarda ise yılda bir kere çekilen akciğer filminin büyük önemi vardır.

Bronkoskopi ve sistoloji denilen yöntemler, hastanın akciğer filminde bir kitle görülmesi halinde uygulanan yöntemlerdir.

Bronkoskopi basit bir yöntem değildir. Hastanın ağzından ve burnundan özel bir aletle girilerek hava yollarına bakılan bir yöntemdir. Bu yöntemlerin taramalarda bir önemi yoktur. Taramada asıl yapılması gereken, hastaların 2 yılda bir yaptıkları çekaplarda akciğer filminin çekilmesidir.

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

Ben dört aylık hamileyim üçlü tarama testi yapılacak tembuzun on ikisinde ama benim annem hasta olduğu için acilen köye gitmemm gerekiyor üçlü tarama ... devamı