Bebek: Bebeğinizin tepeden kalçaya kadar uzunluğu artık 12,7 ila 14,22 cm’dir ve neredeyse148,83 gramdır. Hızlı büyüme gayreti giderek azalır ancak istemsiz hareketler sebebiyle tekmeleyebilir. Esneyebilir, gerinebilir ve yüz ifadeleri olabilir ve hatta kaşlarını çatıp somurtabilir. Tat alma cisimcikleri gelişmeye başlar ve tatlı ile acı tatları birbirinden ayırt edebilmektedir. Tat alma cisimcikleri etkilenirse bebeğiniz emebilir ve yutkunabilir ve hatta hıçkırığa yakalanabilir. Retina ışığa duyarlı olmaya başlar, bu nedenle karnınıza parlak ışık verildiğinde bebeğiniz muhtemelen gözlerini korumak için hareket edecektir.

Anne adayı: Bir kavun büyüklüğüne ulaşan rahminiz muhtemelen göbeğinizin hemen altında hissedilir. Muhtemelen artık bebeğinizin hareketlerini daha çok hissedersiniz. Fetal büyümeyi ve gelişimi değerlendirmek ve doğum tarihini onaylamak için gebeliğin orta dönemi ultrasonu şimdi ila 22. haftalar arasında gerçekleştirilebilir. Eğer bebeğiniz doğru pozisyondaysa ultrasonla cinsiyeti de belirlenebilir. Kalbiniz artık gebeliğinizi desteklemek için yüzde 40 ila 50 daha sıkı çalışmak zorundadır.

Haftanın tüyosu: Eşinize sizinle ultrasona gelmesini önerin. Bu, sizin için bebeğinizin ilk görüntülerini birlikte görebilme şansıdır ve hatta arkadaşlarınıza ve aile bireylerine daha sonra gösterebileceğiniz bir resmi çekilebilir. Sonogramlar hala sağlıklı bebeği garantileyemez ancak yine de bazı sorunları fark etmek ve şüpheleri tekrar gidermeyi sağlayabilirler.

Uzm. Dr. Tarık TURFAN

Merhabalar doktor bey.18 yaşındayım karaciğerimde yağlanma varmış bir hafta sonra ultrason vs bazı testlere giricekmişim.1 hafta önce alkol aldım ve d... devamı