11 Yaş ve Altındaki Çocuklarda Döküntüler

Döküntü, 11 Yaş ve Altı: Genel Bakış

Sağlıklı cilt, vücudun iç kısmı ve dış çevre arasında bir bariyerdir. Döküntü, bir değişikliğin cildi etkilediği anlamına gelir. Bir döküntü genelde küçük bir sorun ya da bir hastalığın kendiliğinden geçen bir kısmıdır. Bir döküntüye, vücut dışında zehirli sarmaşık (kontakt dermatit) gibi bir maddeyle temas , kızamık ya da kızıl (döküntülü streptokok boğaz ağrısı) gibi başka, daha ciddi hastalıklar neden olabilir.

Tüm vücutta, virüslerin neden olduğu genel döküntüler, bebeklerde ve küçük çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Çocuğun soğuk algınlığı, öksürüğü veya ishali varsa ya da yuva ortamında, virüs kaynaklı hastalıkları olan diğer çocuklarla birlikteyse, döküntünün sebebi virüs kaynaklı bir hastalık olabilir. Virüslerin neden olduğu çoğu döküntü ciddi değildir ve genelde birkaç günden bir haftaya kadar ortadan kalkar. Evde bakım, çoğunlukla bu döküntüleri tedavi etmek için gereken tek şeydir.

Çocuk, virüs kaynaklı bir döküntü geçirir geçirmez, bedeni genel anlamda o virüse bir bağışıklık geliştirir. Bu bağışıklık, çocuğa o bildiği virüs kaynaklı hastalığın ve döküntünün yeniden bulaşmasını engeller.

Virüs kaynaklı yaygın döküntüler:

  • Suçiçeği (varisella). Bu, herpes virüsünün bir cinsinin neden olduğu yaygın, bulaşıcı bir hastalıktır.
  • Beşinci hastalık. Bu yüz döküntüsünde, yanaklar tokatlanmış gibi görünür. Ayrıca kollar ve bacaklarda, gövde ve kalçalarda pullu, pembe bir döküntüye neden olur.
  • Rozeol (rozeola infantum). Bu döküntü, yüksek ateşten yaklaşık üç gün sonra ortaya çıkar.
  • Bilinmeyen virüs. Bazen bir döküntüye neden olan virüs asla bilinmez.

Vücudun sadece bir alanını etkileyen bölgesel döküntüler birçok farklı nedenden ortaya çıkar ve evde bakımla yok olabilir.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan yaygın bölgesel döküntüler:

  • Pişik. Bu döküntüye sürtünme, nem, kimyasallar ya da bebeğin idrarı veya dışkısındaki bakteriler, tek kullanımlık bebek bezlerindeki maddeler, kumaş bezleri yıkarken kullanılan sabunlar neden olabilir.
  • İmpetigo. Bu bakteriyel cilt enfeksiyonuna strep ya da staf bakterileri neden olur.
  • İsilik (Isırgın). Bu döküntü, çoğunlukla iyi niyetli anne babanın bebeğini çok kalın giydirmesinden kaynaklanır ama çok sıcak havalarda her bebeğin başına gelebilir.
  • Uçuklar. Bunlar, dudaktaki veya ağzın dış kenarındaki küçük kabarcık kümeleridir, herpes simplex virüsünden kaynaklanır.
  • Kontakt dermatit. Bu döküntüye, tepkimeye neden olan yiyecek, sabun veya losyon gibi bir maddeyle temas yol açar. Çoğu kontakt dermatit hafiftir ve çocuğunuzun cildi maddeyle teması kesince kendiliğinden yok olur.
  • Konak. Konak, bebeğin kafa derisindeki sarı, yağlı soyulma ya da kabuklanmadır. Bebeklerde yaygındır ve kolayca tedavi edilir. Konak hiçbir hastalığın parçası değildir ve bebeğin iyi bakılmadığı anlamına gelmez.

Genel kırmızı döküntünün çok nadir ve ciddi bir türü, toksik epidermal nekrolizdir (TEN). Bu, cildin soyulup ciddi bir yanık gibi sıvı akıtan veya sızdıran geniş doku alanları oluşmasına neden olur. Eğer bu tür bir döküntü ortaya çıkarsa doktora gitmek gerekir. TEN bazı ilaçların kullanımından sonra meydana gelebilir.

Bir döküntünün ne kadar ciddi olduğunu bilmek için döküntüyle birlikte diğer belirtiler de değerlendirilmelidir.

 

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Merhaba Nurettin bey, Babam 74 yaşında,5 ay önce sol kol, göğüs ve sırtına kadar geniş bir alanda çok iri taneli içi su toplamış döküntüler olduğunda ... devamı